Плава птица долетела до тристоте епизоде

На иницијативу легендарног Тимотија Бајфорда (аутора емисија “Невен” и “Полетарац”), у суботу, 15. октобра сада већ давне 2011. године, Радио-телевизија Србије направила је и емитовала прву епизоду серијала за децу “Плава птица”. Од тада је прошло много субота и стигли смо до јубиларне тристоте емисије, која је на програму 11. марта у подне на РТС1.

Серијал је од својих почетака доживљавао промене, а оно што је остало исто јесте комуникација са гледаоцима, каже уредница емисије Јелена Попадић Сумић: “Иницијална идеја је била да "Плава птица“ буде емисија уживо, базирана на комуникацији са гледаоцима. Међутим, то се никада није догодило. Од времена када је настала, серијал се мењао, развијао и сада смо дошли до чисте игране форме. Али, суштина иницијалне идеје је остала: иако немамо контакт уживо, имамо врло богату, стабилну и живу комуникацију са децом, која нам непрестано шаљу писма, мејлове и поруке, а њихови коментари су нам апсолутни путоказ у развијању емисије све ове године. Они нам пишу шта воле, шта им се мање допада, шта их забавља и шта им је досадно. Наравно, то све пролази кроз уреднички филтер, али суштина јесте да су наши гледаоци скоро па равноправни ствараоци са нама“. 

 

А траже деца од Плаве птице свашта – од тога да им помогне да напишу школске саставе, преко тога да им покаже површину Месеца, па све до тога да им пева о државама за које је ретко ко чуо, као што су Тувалу или Науру.

Где се пева? У рубрици географски кутак, на коју су сви који раде са Плавом птицом бескрајно поносни. За сваку епизоду, већ годинама уназад пише се оригинални текст песме о одређеној држави света. Углавном се користе занимљве информације - какве везе имају овце и кафа са Етиопијом, зашто су у Португалији колачи углавном жути и како је настала прва библиотека, да панама-шешир не потиче из Панаме, већ из Боливије. На тај текст композитор компонује оригиналну музику, базирану на мотивима музике државе о којој је реч.

Још два сегмента емисије деци су посебно драга. Један је "Кухињица“ у којој лик куваричице увек спрема неку интересантну ужину: паприкозић (воз од паприке), бананосаур (диносаурус од банане), сендвичиште (сенвич-чудовиште)... Други је "Лов на знање“, где гусарска посада плови и знање лови - увек се објашњава неки појам кроз везу са предметима. Из магичног бурета излази предмет и ако је, рецимо, реч о коњима, гусари покушавају да нађу везу између коња и кромпира који излази из бурета: коњ једе само кромпир? Не! Коњи јесу биљоједи, али немају посебну страст ка кромпиру... Гусари нагађају, нагађају а долазак до коначног решења и није тако важан, јер се успут и кроз игру сазна много информација. То је једна од НТЦ техника, која постоји и у сегменту “Питалице”. На крају сваке епизоде гледамо деци омиљени експеримент, трик или упутство како нешто направити.

А све то увезано је играним сценама у студију, које од ове године представља двориште, у коме су становници наши драги глумци Борка и Осман, али и њихове досадне комшије – Госпођа Ж (која зна “све од а до Ж или Ш” – зар је битно) и господин Џ, који дели информације ”за Џ”. Односи међу њима су често јако комични, али су засољени љутњом, свађом, љубављу и креирани са јединим циљем – да се деци ненаметљиво укаже на то како се решавају конфликти... како се мири, прашта, али и како се лудо забавља.

Сетите се да “Плава птица” лети сваке суботе у подне, на првом програму РТС-а. Уреднице и сценаристкиње емисије су Јелена Попадић Сумић и Дуња Петровић. Редитељ је Миодраг Коларић, сценографкиње Тања Ивановић и Мира Андрејевић, костимографкиња Александра Стошић Крстовић, композитор Драгољуб Илић, музички уредник Добросав Предић, дизајнер звука Срђан Филиповић и монтажерка Нада Додиг Зилџић. Глумачку екипу чине: Борка Томовић, Осман Ахмед, Андријана Оливерић, Марија Меденица и Мирослав Петровић.

 

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво