Овуда ће проћи пут - Најбољи европски филм на 51. ФЕСТ-У

Филм "Овуда ће проћи пут“ младе редитељке Нине Огњановић освојио је Награду за најбољи европски филм по избору публике на 51. ФЕСТ-у. Награду заједно додељују Делегација Европске уније у Србији и ФЕСТ, а победник се бирао гласањем после пројекција.

"Говорим у име целе екипе када кажем да нам награда публике изузетно много значи. Оваквом пријему домаће публике смо само могли да се надамао", истакла је ауторка поводом награде.

Дипломски дугометражни играни филм Нине Огњановић освојио је и два признања на 29. филмском фестивалу Слемденс (Slamdance) у Парк Ситију у САД-у где је имао светску премијеру. На том фестивалу овај српски целовечерњи играни филм освојио је награду публике за најбољи дугометражни играни филм, као и специјално признање жирија у категорији играни филм.

Радња филма "Овуда ће проћи пут“ смештена је у одсечено, заборављено село близу ког ће ускоро бити изграђен аутопут. У село, осим аутопута, стиже и странац. Мештани, пуни неповерења и страха према промени коју пут доноси, сумњају да и странац има неке везе са тим и да скрива своје праве намере. Неколико неспоразума и лажи је довољно да нетрпељивост мештана према странцу прерасте у отворени сукоб, а Јана, девојка из села која се заљубила у странца, схвата да је она једина која може да га спаси од опасности која се над њим надвила.

Улоге у филму тумаче Јана Бјелица, Златан Видовић, Владимир Максимовић, Нинослав Ћулум, Светозар Цветковић, Бранислава Стефановић, Игор Филиповић, Павле Чемерикић, Марта Богосављевић, Ева Рас и Демијан Костић.

Остварење "Овуда ће проћи пут“ подржали су Министарство културе Републике Србије и Филмски центар Србије. Продуцент филма је Pointless Films, док су копродуценти Факултет драмских уметности и Радио-телевизија Србије.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво