Читај ми!

Од 10. марта, петком у Јутарњем програму - "Рак је излечив 2"

Новинарке РТС-а, Ивана Божовић и Ана Стаменковић поново ће у Јутарњем програму РТС-а петком припремати специјални тематски блок "Рак је излечив 2" посвећен афирмисању циљева истоимене националне кампање - значају превенције и ране дијагностике.

На светски Дан борбе против рака, 4. фебруара ове године настављена је интергрисана мултидисциплинарна национална кампања "Рак је излечив 2". Покретач и носилац пројекта је Радио-телевизија Србије. Кампања се спроводи уз партнерство и подршку Министарства здравља Владе Републике Србије, Републичког фонда за здравствено осигурање, Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Друштва за борбу против рака Србије, удружења пацијената, фармацеутских компанија...

"Настављамо даље, охрабрени бројним значајним постигнућима током претходне кампање, која је трајала од 2018 - 2019. године. Више од 1.000 минута програмског времена РТС-а посветили смо овој теми током кампање "Рак је излечив". И то није све - организовали смо и многобројне превентивне акције за грађане, једна од најмасовнијих била је акција бесплатних превентивних мамографских прегледа. Испред РТС-а је тада чак три седмице на располагању био мобилни мамограф, прегледано је 1.600 жена. Више од 200 их је упућено на даљу дијагностику, девет је одмах оперисано. То су спасени животи. Међу њима је била и наша колегиница, Ивона Пантелић" , наглашава Ана Стаменковић, новинарка РТС-а.

"И овог пута ћемо се потрудити да у наредних годину дана, кроз интергрисану националну кампању "Рак је излечив 2" допремо до што више људи, широм Србије и то не само кроз наш програм већ и кроз акције попут каравана, трибина, конференција и организацију других догађаја.", каже новинарка РТС-а Ивана Божовић и додаје - "Организоваћемо бесплатне специјалистичке превентивне прегледе, спортске догађаје, хуманитарне концерте, разне манифестације - а све у циљу што већег доприноса промени упозоравајуће статистике. Желимо да подигнемо свест људи о важности превенције и раног откривања ове болести. Статистика за Србију је упозоравајућа - на 18. месту у Европи смо по учесталости обољевања од малигних болести, али смо на неславном другом месту - по смртности. Готово да нема породице у нашој земљи коју рак не погађа. Зато морамо да будемо уједињени у тој борби."

Према светским подацима, готово 40 одсто малигних болести може да буде спречено само променама лоших животних навика - ако оставимо пушење, смањимо телесну тежину, будемо физички активнији. Ако томе додамо и редовне прегледе, друге мере превенције попут вакцине против ХПВ вируса нпр, скрининг програма, све то нас доводи до закључка да много живота може бити спасено.

"Хајде да не постанемо број, хајде да не будемо статистика." поручује Ана Стаменковић.

Програмски сегмент "Рак је излечив 2" - можете пратити петком, у Јутарњем програму РТС- а од 10. марта.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво