Читај ми!

Ново на РТС 3

У петнаесту годину емитовања РТС 3 - програм културе и уметности улази са новинама које ће гледаоцима донети више документарних и играних формата, најновију домаћу и страну музичку продукцију, преглед савременог светског уметничког стваралаштва и више простора за рестауриране антологијске наслове из Архиве ТВ Београд.

Уређивачки концепт РТС-а 3 у основи је, као и свих претходних година, усмерен на промоцију културе која се ствара и одређује простор на којем живимо, али и на све културне и уметничке тенденције и везе које негујемо са светом.

У новој програмској шеми РТС-а 3 гледаоцима ће бити омогућено да стекну увид у велики процес ремастеризације једног од највећих и највреднијих програмских архива у овом делу Европе, али и да завире у један свет који је носио другачије вредности и који неповратно нестаје. Веома нам је важно да велики архив и музеј аудио и видео записа које РТС прикупља, чува и обрађује учинимо доступним и видљивим сваком грађанину Србије.

Свакодневно у интервалу од 18.50 до 19.30 под називом ТВ Београд биће емитовани антологијски серијали документарног и играног програма чији су прослављени аутори управо на ТВ Београд почињали своје каријере. Међу бројним насловима који су већ прошли реконструкцију слике и тона издвајамо документарне серијале: Судбине и Дошљаци Горана Паскаљевића, Караван Милана Ковачевића, Пут око света за 380 дана Слободана Цице Перовића, Људи Срђана Карановића, Време нетрпељивих.

Прва у низу рестаурираних серија које ће гледаоци пратити на РТС-у 3 јесте играна серија Приче о псима из 1974. године када је премијерно емитована на ТВ Београд. Већ 1975. имала је репризно емитовање због награде Сребрна нимфа коју је понела на Mеђународном телевизијском фестивалу у Монте Карлу.

Отворићемо и термин за нове домаће игране серије које према свим истраживањима привлаче најбројнију публику и савременог гледаоца највише везују за мале екране. Од 1. децембра сваког радног дана у 18.00 приказујемо серију У клинчу која је одличним избором теме, глумачком поделом и финим хумором лако освојила милионски аудиторијум.

Посебан простор биће посвећен страном документарном програму углавном француске продукције. Понедељком у 20.05 премијерно приказујемо документарце о Серђу Леонеу, Тому Крузу, Данијелу Деј Луису, Модиљанију, Реноару, Пикасу. Следећег понедељка (05. децембар) препоручујемо документарну емисију Ернест Хемингвеј - четири венчања и сахрана, која анализирајући однос чувеног писца са сваком од четири супруге и његову одлуку да у 61. години оконча свој живот, открива слику о Хемингвеју много комплекснију од оне коју је волео да даје.

Од премијерних документарних серијала издвајамо Трагом великих писаца (недељом у 19.00) која је својеврсно књижевно ходочашће, фасцинантно путовање од Золе, Балзака, Игоа, до Флобера, Стендала и Русоа. Серијал Бродови и људи (суботом у 18.00) у четири полусатне епизоде чамцима и бродовима прелази пут од Бразила до Индонезије откривајући јединствени осећај слободе.

Поред дугометражних документарних и играних филмова, целовечерњи концерти, опере и балети и надаље ће бити неизоставни део програмске шеме РТС-а 3.

Као посебан новитет у програму најављујемо вести из културе ЗУМ које ће у кратком формату сваке вечери од 22.00 препоручивати културне и уметничке догађаје које не би требало пропустити. Предстојећа збивања из позоришне, филмске, књижевне, па све до музичке, клубске, фестивалске понуде Београда. Овим непретенциозним телевизијским форматом РТС 3 ће се прикључити активном обликовању српске културне сцене.

 

 

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво