понедељак, 14.03.2022, 10:30 -> 14:20
"АрхеоКухиња" - нови ТВ серијал Образовно научног програма РТС-а
Које су биљке људи у неолиту користили као замену за бибер? Од чега су све правили хлеб, чиме су се дохрањивале бебе у праисторији, која јела из ере неолита можемо припремати и данас? Одговоре на ове и друге занимљиве теме, нуди нови серијал Образовно-научног програма "АрхеоКухиња". Од 18. марта, петком на РТС2 можете пратити својеврсно путовање у прошлост- трагом мириса, који су се ширили са трпеза наших предака у периоду од каменог доба, па све до средњег века.
На забаван и динамичан начин, у документарно-играној форми серијала "АрхеоКухиња" открићемо уз какав доручак су расли винчански малишани, каква је била свадбена трпеза у Римско доба, приче из кухиње српског кнеза Велимира, шта су јели римски војници... Уз тајне древних рецепата, упознаћете и бројне тренутке свакодневног живота људи у прошлости.
"Желела сам да приближим ту недовољно познату чаролију свакодневног живота прошлости, да оживим алхемију кухиња наших предака, у време када се живело много више у складу са природом и када су се њене благодети обилато користиле.", открива ауторка серијала Милица Поповић и додаје:
"Приказаћемо изгубљене трагове прошлости који су нама археолозима видљиви кроз резултате различитих анализа. Приступом који смо ми изабрали, те археолошке приче биће приступачније и животније, за све старосне групе."
Сазнаћемо какве су савршене куће правили Винчанаци, које су фазе у одрастању дечака и девојчица у римско доба, какви су били римски свадбени обичаји, рецепт за гарум (претечу "ворчестер" соса), које су биљке људи у неолиту користили као замену за бибер или бели лук, као и од чега су све могли правити хлеб али и чиме су дохрањиване бебе у праисторији...
Милица Поповић: "Свака полусатна епизода обухвата један период и одређене сегменте свакодневног живота, испричане кроз јела и рецепте датог времена. Концепт је заснован на тематским причама, посвећених догађајима или групама. Уједно, дочараћемо и јеловник у вези са сваком темом - па тако спајамо римско венчање са одрастањем девојчица и дечака, али и са свечаном трпезом током самог чина венчања. На овај начин, кроз приче о храни тог доба, упознајемо уједно материјалну и духовну културу неког периода у прошлости."
Ауторка каже да неке од древних кулинарских рецепата можемо применити и данас.
"Свакако, с обзиром на то да су нам све те намирнице и даље доступне, а нутритивно су много квалитетније од инстант брзе хране која је, на жалост, данас тако широко распрострањена. Такође, неке намирнице и јела се и данас налазе на нашим трпезама: римска варијанта бурека, разне врсте пита и варива... Треба имати на уму да храна у праисторији није била бљутава, али је била свакако била много мање слана и зачињена. У овом серијалу представићемо и заборављене, древне рецепте за слаткише од сирупа дивљих крушака, за вариво од боба, пошто многи заборављају да док нам пасуљ није стигао из Новог света, уместо њега је коришћен боб."
Коментари