Читај ми!

"АрхеоКухиња" - нови ТВ серијал Образовно научног програма РТС-а

Које су биљке људи у неолиту користили као замену за бибер? Од чега су све правили хлеб, чиме су се дохрањивале бебе у праисторији, која јела из ере неолита можемо припремати и данас? Одговоре на ове и друге занимљиве теме, нуди нови серијал Образовно-научног програма "АрхеоКухиња". Од 18. марта, петком на РТС2 можете пратити својеврсно путовање у прошлост- трагом мириса, који су се ширили са трпеза наших предака у периоду од каменог доба, па све до средњег века.

На забаван и динамичан начин, у документарно-играној форми серијала "АрхеоКухиња" открићемо уз какав доручак су расли винчански малишани, каква је била свадбена трпеза у Римско доба, приче из кухиње српског кнеза Велимира, шта су јели римски војници... Уз тајне древних рецепата, упознаћете и бројне тренутке свакодневног живота људи у прошлости.

"Желела сам да приближим ту недовољно познату чаролију свакодневног живота прошлости, да оживим алхемију кухиња наших предака, у време када се живело много више у складу са природом и када су се њене благодети обилато користиле.", открива ауторка серијала Милица Поповић и додаје:

"Приказаћемо изгубљене трагове прошлости који су нама археолозима видљиви кроз резултате различитих анализа. Приступом који смо ми изабрали, те археолошке приче биће приступачније и животније, за све старосне групе."

Сазнаћемо какве су савршене куће правили Винчанаци, које су фазе у одрастању дечака и девојчица у римско доба, какви су били римски свадбени обичаји, рецепт за гарум (претечу "ворчестер" соса), које су биљке људи у неолиту користили као замену за бибер или бели лук, као и од чега су све могли правити хлеб али и чиме су дохрањиване бебе у праисторији...
Милица Поповић: "Свака полусатна епизода обухвата један период и одређене сегменте свакодневног живота, испричане кроз јела и рецепте датог времена. Концепт је заснован на тематским причама, посвећених догађајима или групама. Уједно, дочараћемо и јеловник у вези са сваком темом - па тако спајамо римско венчање са одрастањем девојчица и дечака, али и са свечаном трпезом током самог чина венчања. На овај начин, кроз приче о храни тог доба, упознајемо уједно материјалну и духовну културу неког периода у прошлости."

Ауторка каже да неке од древних кулинарских рецепата можемо применити и данас.

"Свакако, с обзиром на то да су нам све те намирнице и даље доступне, а нутритивно су много квалитетније од инстант брзе хране која је, на жалост, данас тако широко распрострањена. Такође, неке намирнице и јела се и данас налазе на нашим трпезама: римска варијанта бурека, разне врсте пита и варива... Треба имати на уму да храна у праисторији није била бљутава, али је била свакако била много мање слана и зачињена. У овом серијалу представићемо и заборављене, древне рецепте за слаткише од сирупа дивљих крушака, за вариво од боба, пошто многи заборављају да док нам пасуљ није стигао из Новог света, уместо њега је коришћен боб."

 

недеља, 18. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару