Читај ми!

Рани кадрови - сезона 2, серијал о студентском филму у Србији

У новембру и децембру 2021. године, сваког понедељка на програму РТС 2, премијерно приказујемо нових осам епизода друге сезоне серијала "Рани кадрови" у којима ће бити представљено седморо нових младих филмских аутора, студената филмске и ТВ режије Факултета драмских уметности у Београду и њихов ментор код којег ће дипломирати.

Серијал "Рани кадрови" и ове године је реализовала Редакција драмског и домаћег серијског програма Радио-телевизије Србије, по идеји њеног креатора и уредника Марка Новаковића. Емисије су конципиране кроз дијалоге креатора са самим студентима-ауторима и члановима њихове ауторске екипе са којима су сарађивали на реализацији својих испитних филмова. У свакој емисији биће приказан по један студентски филм, који ће анализирати еминентни гост-критичар, а биће разговора и о дипломским филмовима младих аутора.

У другој сезони "Раних кадрова" представљамо студенте са класа филмске и ТВ режије који су ФДУ уписали 2015. и 2017. године. Сви они су у припремама за реализацију својих дипломских филмова, под будним оком њиховог ментора, професора Срдана Голубовића. У осам епизода биће представљени аутори и филмови различитих сензибилитета и поетика. Публика ће имати прилику да се упозна са радовима нових младих нада српске кинематографије: Гвозденом Илићем, Павлом Павловићем, Јелисаветом Николић, Илијом Петровићем, Машом Миљковић, Јованом Димоским и Алексом Михајловићем.

Ове младе ауторе, тематски и стилски различите, обједињују интригантност, динамичност и жанровска хетерогеност у приповедању. Сви они, без обзира на то да ли се баве актуелним, друштвено ангажованим, или интимним темама породице, одрастања и трагања за собом - умеју да нас на интригантан и заводљив начин увуку у своје приче, да нам уверљиво дочарају проблеме и психолошка стања својих јунака.

Новчани износ који РТС улаже у откуп студентских филмова за емитовање у "Раним кадровима" улази у укупни буџет управо тих дипломских радова. Од седам наслова који су прошле године представљени у првој сезони "Раних кадрова" снимљена су већ четири филма - један дугометражни и три кратка играна. У припреми је још један дипломски дугометражни играни филм аутора из претходне сезоне, чијој се реализацији надамо до краја ове календарске године.

Сценарије за серијал написао је Срђан Вучинић а редитељ је Марко Јефтић. Директор фотографије "Раних кадрова" је Бојан Ракић, продуценткиња Јелка Гук Влатковић, сценографкиња Мира Андрејевић, костимографкиња Александра Стошић-Крстовић, композитор Владимир Пејковић а дизајнер звука Небојша Драгичевић. Дизајн шпица и анимација урадио је Ненад Крстић, а монтажер емисије је Петар Шумоња.

Од марта 2022. године све емисије овог серијала биће доступне гледаоцима и на платформи РТС Планета.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару