Читај ми!

"Јованка Броз - у боји", закорачите у модни свет прве даме Југославије

Изложба "Јованка Броз - у боји", у Таковској 10 од 17. септембра, први пут пред публику доноси оригиналне одевне комаде из јединствене колекције Јованке Броз и позива посетиоце да закораче у модни свет раскошних боја прве даме Југославије, који је добрим делом остао скривен од очију јавности готово седамдесет година.

Јованка Броз, рођена Будисављевић (1924-2013) била је прва дама Југославије и супруга председника СФРЈ Јосипа Броза Тита од 1952. до 1980. године, борац НОБ-а, потпуковник ЈНА, носилац Партизанске споменице, два Ордена за храброст и многих других мирнодопских југословенских и међународних признања.

Осим тога, Јованка Броз је била прва дама Покрета несврстаних, модна икона и културни и модни дипломата СФРЈ пар екселанс.

Председнички пар брижљиво је бирао код своје одеће који је преносио поруке и градио јавни идентитет брачног пара Броз, али и нове Југославије, њене идеологије и политике.

Иако су били на челу социјалистичке земље, гламур, луксуз и сјај као животни стил сврставао је Тита и Јованку у равноправан положај са осталим светским лидерима и културном елитом, а начин одевања, приликом државних сусрета, био је регулисан протоколом СФРЈ или земље домаћина.

Јованка Броз је пратила светске модне трендове, али је изградила лични, монументални стил сведених линија, префињен и гламурозан, препознатљив по одећи кројеној уз тело, отвореног деколтеа, наглашеног струка, са скупоценим али децентним накитом, црвеним ружом и карактеристичном фризуром.

Њена одећа је имала двоструки карактер: у дипломатским круговима коришћена је као дипломатско средство за унапређење међународних односа државе и брендирање Југославије у свету, док је за домаћу јавност, са нешто скромнијим моделима, била елемент повезивања са ширим друштвеним слојевима и средство нове власти да се у држави, федерацији народа створи јединствени југословенски наднационални идентитет.

Партизанка, борац, комуниста и прва дама СФРЈ, Јованка Броз, отмена и елегантна, била је пандан европској аристократији. Уз то, била је покровитељка и репрезент домаће модне индустрије.

Зна се да су бројна предузећа, дизајнери и занатлије Југославије бринули о изгледу Јованке Броз, али, како њена одећа није потписана, не постоје прецизни подаци о томе ко је све учествовао у изради одеће прве даме.

Било да је рађена у приватним салонима у земљи и иностранству (од Миле Кавалоти из Ријеке до Кларе Ротшилд из Будимпеште), светским модним кућама (од "Диора" до "Ланвина") или државним предузећима (од Народне радиности до Југоекспорта) уз асистенцију домаћих дизајнера (Александар Јоксимовић, Мирјана Марић и др.), њена одећа је уникатна. У већини случајева у питању је висока мода ручно рађена, по мери, од врхунских материјала, упечатљивих боја и атрактивних текстура и дезена, док крој и начин драпирања, фалте и изрези упућују на снажан утицај париске високе моде.

Колекција одеће и аксесоара Јованке Броз представља јединствен спој Запада и Истока, капитализма и комунизма, одеће жене ратника и елегантне прве даме, високе моде и конфекције, званичног стила протоколарног одевања и личног стила Јованке Броз.

Закорачите у модни свет раскошних боја прве даме Југославије Јованке Броз.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару