Читај ми!

Документарна серија "Ратне приче са Кошара", 24 - 26. марта РТС 2, 20 часова

После документарно-играног филма "Ратне приче са Кошара", који је забележио изузетну гледаност и интересовање гледалаца, од среде 24. марта на Другом програму РТС-а биће емитоване три епизоде о борбама на југословенско-албанској граници 1999. године

Битка на Кошарама је у новијој историји постала синоним за одбрану отаџбине. Напад је започео 9. априла када су снаге УЧК потпомогнуте НАТО снагама и регуларним јединицама војске Републике Албаније напале граничаре ВЈ у области карауле Кошара. Био је то покушај копнене офанзиве из правца Албаније. Намера непријатељских снага била је да преко тешко проходних Јуничких плнина, где се и налазила караула Кошаре, пробију линију одбране југословенске војске и да се споје са снагама терориста које су се налазили у Метохији, у рејону Пећи.

Документарни серијал "Ратне приче са Кошара" обухвата три епизоде и доноси нова сведочења и реконструкције најзначајних и најдраматичнијих тренутака на Кошарама 1999. године.

Битка је трајала 67 дана од 9. априла до 14. јуна. У жестокој и одсудној одбрани припадници Војске Југославије успели су да зауставе даљи продор непријатеља ка Косову и Метохији. УЧК терористи су у Албанију са Косова дошли током 1998. и почетком 1999. године где су у терористичким камповима прошли војну обуку.

Прва епизода документарног серијала "Ратне приче са Кошара" приказује ситуацију на југословенско-албанској граници током 1998. и 1999. године. Захваљујући сведочењима актера борби описана је и реконструисана погибија начелника штаба 63. падобранске бригаде Горана Остојића као и страдање петорице војника које су 30. септембра 1998. године из заседе убили УЧК терористи. Био је то увод у покушај копнене офанзиве на Југославију, који ће уследити неколико месеци касније почетком НАТО бомбардовања. Припадници 53. граничног батаљона у првој епизоди описују како је изгледао напад на караулу Кошаре 9. априла 1999. године. Око 120 граничара покушало је да заустави УЧК терористе, али бројнији непријатељ успео је да уђе 200-300 метара на територију Југославије и да заузме доминантне висове и саму зграду карауле. У помоћ граничарима пристижу и припадници 125. моторизоване бригаде и 5. батаљона Војне полиције.

О покушајима да поново под своју контролу ставе доминантне висове Јуничких планина (Маја Глава и Раса Кошарес) у другој епизоди говоре припадници 53. граничног батаљона, 125. моторизоване бригаде, 5. батаљона Војне полиције, 63. падобранске бригаде и 72. специјалне бригаде. Они сведоче о тешким приликама у којима су се нашли с обзиром на то да је непријатељ био на узвишењима и добро утврђен, а временске прилике сурове: снег, магла и хладноћа. Сведоче, такође, о борбама које су вођене средином априла 1999. године, о погибији њихових сабораца, о надљудској снази да се државна граница одбрани и да се заустави даљи продор непријатеља. Смрт је тих дана, била свакодневица учесника битке за Кошаре.

Трећа епизода документарног серијала "Ратне приче са Кошара" прати догађаје на југословенско-албанској граници током маја 1999. године када наше јединице чврсто држе линију фронта и покушавају да поврате запоседнуту територију и караулу.

Потресна сведочења припадника Војске Југославије, који су тада бранили границу Југославије, доносе и драматичне тренутке ваздушних напада НАТО алијансе која је подржавала УЧК терористе и бомбардовала касетним бомбама положаје наше војске. Најтрагичније је било у ноћи између 10. и 11. маја када је на врху Маја Зез од касетних бомби погинуло 16 припадника Војске Југославије.

У борби са УЧК и НАТО снагама погинуло је 108 припадника Војске Југославије. Просечна старост погинулих била је 25 година. Војска Југославије се са Кошара повукла тек након потписивања Кумановског споразума. До 14. јуна непријатељ преко Кошара није могао.

Прва епизода документарног серијала "Ратне приче са Кошара" биће емитована 24. марта 2021. године у 20 часова на Другом програму РТС-а. Остале две епизоде биће емитоване у наредним данима (25. и 26. марта) у истом термину и на истом програму.

Серија је урађена у копродукцији Радио-телевизије Србије и Министарства одбране Републике Србије.

Ауторка филма: Слађана Зарић

Директори фотографије: Жарко Пекез и Петар Вујанић
Монтажер: Бојан Перишић
Продуценти: Снежана Родић Синђелић и Горан Иконић
Новинарка: Весна Илић
Композитор: Владимир Тошић

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару