Ускоро "Доситеј, путник просвећености" документарна ТВ серија

Од 18. септембра, петком увече на РТС2 пратите документарну ТВ серију, псвећену чувеном просветитељу Доситеју Обрадовићу.

"Ово је први пут да је РТС реализовао свеобухватну документарну серију о нашем апостолу културе, пратећи све кључне тачке његовог необичног и узбудљивог пута: Од Чакова и Темишвара где је одрастао, преко Хопова, где је побегао и замонашио се, потом од Далмације до Грчке, Измира преко Беча, Халеа, Лајпцига, Лондона, Трста, Венеције и коначно до Београда - где на позив Карађорђа долази да оствари свој сан: да за своје сународнике постави темеље модерне културе и просвете." открива ауторка серијала Валентина Делић.

Серија је својеврстан путопис кроз Доситејев живот, образовање, сазревање, пратећи све његове преокрете од страсног дечачког монаштва до изразито критичког просветитељског интелектуалца који скида мантију у протестантском Халеу и уписује се у лицејске књиге својим крштеним, световним именом: Димитрије.

У далекој Германији, сам без подршке било које институције, објавиће своју прву књигу на народном језику, која је постала прекретнички текст српске али и јужнословенских књижевности.

"Ово је повест о човеку који је у раном детињству изгубио породицу, а затим освојио пријатељство најзанимљивијих умова Европе тога доба. Од строгог Јеротеја Дендрина - православног учитеља у Смирни, до интригантног бечког цензора Атанасија Секераша, славног дисидентског професора Ебергхарда у Халеу и шкотске заједнице веома моћних лондонских трговаца и интелектуалаца блиских краљу и премијеру Велике Британије. Доситејеви путеви укрштају се и са Ригом од Фере, грчким револуционаром и визионаром и својеврсним "грчким Доситејем" - просветитељем Адамантиосом Кораисом.

У серији говоре академски професори и стручњаци за просветитљество из Атине, Пескаре, Венеције, Трста, Беча, Граца, Халеа, Лондона, Београда и Загреба.

Кроз живот и "прикљученија" Доситеја Обрадовића у овој серији нас воде четири наратора, а свако од њих је овом приказу допринео уношењем свог погледа на подвиг нашег праучитеља.

Кроз детињство, младост и образовање на Истоку води нас публици добро позната професорка и списатељица др Јасмина Ахметагић, кроз Доситејев преокрет на Западу - образовање на протестантским лицејима и процес "скидања мантије" води нас стручна сарадница ове серије, др Драгана Грбић са универзитета у Келну. Кроз Доситејев сусрет са врхом тадашње европске културе и развоја који он налази у Лондону, води нас ауторка серије, редитељ и сценариста Валентина Делић, а кроз узбудљиво финале, круну његовог рада у Трсту, Венецији и потом, долазак у Београд - води нас редитељ и писац Златко Паковић.

Осам визуелно веома узбудљивих ТВ епизода, нуди екслузивно откривање и доживљаје места, људи, идеја и дочарава атмосферу полета европског просветитељства осамнаестог и почетком 19. века, који је обликовао нашег модерног културног претходника и утемељитеља новог културног почетка Србије: Димитрија Доситеја Обрадовића.

 

 

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару