Премијера „Теслиног народа“ у Вашингтону

У Вашингтону у престижном “Landmark Cinema E Street“ одржана је премијера документарног филма Теслин народ, редитеља и продуцента Жељка Мирковића. Премијеру су организовали Српски народни савез и представништво Републике Српске у Вашингтону, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Вашингтону.

Теслин народ је рађен у копродукцији Optimistic filmа и Радио-телевизије Србије. Након пројекције публици су се обратили редитељ и продуцент Жељко Мирковић, Џек Димић у улози Николе Тесле, косценариста филма Милош Растовић, Дејвид Вујић - учесник у филму и члан Аполо програма, Обрад Кесић као учесник у филму и представник Републике Српске у Вашингтону, као и Амбасадор Републике Србије у Вашингтону Ђерђ Матковић.

Подсећамо да се документарни филм Теслин народ, квалификовао се за Оскара за дугометражни документарни филм 2019 и тиме званично постао Кандидат за Оскара.

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба, поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, једину жену члана Њујоршке академије наука Гордану Вуњак Новаковић, српске инжењере, творце програма „Аполо", легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановича и многе друге чије је име уткано у историју.

У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи 100 знаменитих Американаца, али и занимљивости попут оне да је чувена џи-ај-џо играчка направљена по узору на једног српског хероја Михајла Пејића.

Сви ови људи оставили су трага градећи не само Сједињене Америчке Државе где су делом живели и радили, већ су своја имена уградили у историју Србије. Прича о њима није само прича о њиховом успеху, то је и прича о целом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.

„Зашто Теслин народ? Теслин народ је симбол који се препознаје као могућност повезивања ради остваривања позитивних циљева. Симбол који не тражи географско објашњење, него се препознаје као бренд који обавезује да се једино залагањем и резултатима постижу позитивне вредности. Данас, имамо прилике да изаберемо да Никола Тесла буде симбол за поновно успостављање комуникација, јер је Тесла име које сви признају", истакао је редитељ и продуцент Жељко Мирковић.

Глумац Џек Димић веома је задовољан што је у филму играо лик Тесле: „Теслин народ, редитеља Жељка Мирковића, је прича о људима који су стицајем различитих околности у последња два века напуштали отаџбину и остваривали се у САД. Њихова љубав према земљи коју су оставили је остала у њима и толико је јака да су је преносили и генерацијама које долазе за њима. Филм показује ту везу са отаџбином која је нераскидива и служи као пример и подстрек отаџбини да ту љубав узврати онима који је још увек воле. Тамо далеко..."

Овај дугометражни документарни филм рађен је у продукцији "Оптимистиц филм"-а и РТС-а, на иницијативу фондације "Tesla Science Foundation" из Филаделфије, а филм су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Амбасада САД у Београду и Савет за креативне индустрије председнице Владе Ане Брнабић, Филмски Центар Србије, "Go4Yu".

Редитељ и продуцент филма је Жељко Мирковић, а у улози Николе Тесле је Џек Димић.
У филму се појављује више од 70 истакнутих Срба који су својим радом и достигнућима обележили Сједињене Америчке Државе. Филм траје 83 минута.

Теслин народ у најзначајнијим архивима САД

Остварење Теслин народ уврштено је у архиве институција: Конгресна библиотека у Вашингтону, библиотека Универзитета Харвард, библиотека Универзитета Јејл, Хиландарска научна библиотека наУниверзитету у Охају, библиотека Универзитета Колумбија, библиотека Универзитета у Охају, библиотека "Elmer Holmes Bobst" у Њујорку, библиотека "Hilman" Универзитета у Питсбургу, библиотека Универзитета Дјукејн, библиотека Универзитета у Пенсилванији.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару