Кухињски калфа, девета сезона

Од уторка, 15. октобра, у оквиру Јутарњег програма РТС-а стартује девета сезона телевизијског такмичења Кухињски калфа. И овог пута гледаћемо како ученици средњих и угоститељских школа широм Србије кувају здраве и јефтине оброке и проверићемо могу ли такви оброци заменити школске ужине из пекара.

Прилози се емитују сваког уторка у Јутарњем програму РТС-а, а након тога наћи ће се на јутјуб каналу Кухињског калфе. Побеђује најбољи односно рецепт који добије највише лајкова на фејсбук страници Кухињског калфе, као и поверење стручног жирија. Рецепти се вреднују и по квалитету локалних састојака. На друштвеним мрежама предлози наших младих кувара до сада су добили неколико десетина хиљада "лајкова".

Први циклус емитован је у јесен 2013. године. Кроз сезоне, будућим угоститељима, задавани су разни "задаци", од слатких до сланих поруџбина уз ограничење са ценом састојака. Основни циљ, био је и остао, како прирпемити здраву, укусну и ценом приступачну школску ужину са којом ће најлакше бити представљен крај наше земље одакле стиже рецепт.

У 8 циклуса видели смо, намирисали и пробали више од 150 јела. Проверили смо како се спрема храна у школским ресторанима од Лесковца па до Суботице. Чули како крчкају у Ужицу, сецкају у Крагујевцу и "лупају" месо у Пироту.

Према регистру Министарства просвете, у Србији постоји 11 угоститељских школа и неколико десетина средњих школа које имају смер кулинарски техничар. Готово све те школе су у домету дописништава РТС-а. Поред будућих кувара, посластичара и конобара који гостују у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и промовишу своју школу, ту су и наставници, лекари и нутриционисти...

Уз подршку Министарства просвете, из Калфе проистиче друштвено корисна иницијатива да се уведе бесплатна, или бар јефтинија, ужина која би се спремала у школским кухињама. У том случају шефови угледних ресторана кували би за ученике у програму РТС-а, а ученици би гостовали у елитним ресторанима.

Уживајте са нама у раду будућих шефова кухиња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару