Кухињски калфа, девета сезона

Од уторка, 15. октобра, у оквиру Јутарњег програма РТС-а стартује девета сезона телевизијског такмичења Кухињски калфа. И овог пута гледаћемо како ученици средњих и угоститељских школа широм Србије кувају здраве и јефтине оброке и проверићемо могу ли такви оброци заменити школске ужине из пекара.

Прилози се емитују сваког уторка у Јутарњем програму РТС-а, а након тога наћи ће се на јутјуб каналу Кухињског калфе. Побеђује најбољи односно рецепт који добије највише лајкова на фејсбук страници Кухињског калфе, као и поверење стручног жирија. Рецепти се вреднују и по квалитету локалних састојака. На друштвеним мрежама предлози наших младих кувара до сада су добили неколико десетина хиљада "лајкова".

Први циклус емитован је у јесен 2013. године. Кроз сезоне, будућим угоститељима, задавани су разни "задаци", од слатких до сланих поруџбина уз ограничење са ценом састојака. Основни циљ, био је и остао, како прирпемити здраву, укусну и ценом приступачну школску ужину са којом ће најлакше бити представљен крај наше земље одакле стиже рецепт.

У 8 циклуса видели смо, намирисали и пробали више од 150 јела. Проверили смо како се спрема храна у школским ресторанима од Лесковца па до Суботице. Чули како крчкају у Ужицу, сецкају у Крагујевцу и "лупају" месо у Пироту.

Према регистру Министарства просвете, у Србији постоји 11 угоститељских школа и неколико десетина средњих школа које имају смер кулинарски техничар. Готово све те школе су у домету дописништава РТС-а. Поред будућих кувара, посластичара и конобара који гостују у најгледанијој јутарњој емисији у Србији и промовишу своју школу, ту су и наставници, лекари и нутриционисти...

Уз подршку Министарства просвете, из Калфе проистиче друштвено корисна иницијатива да се уведе бесплатна, или бар јефтинија, ужина која би се спремала у школским кухињама. У том случају шефови угледних ресторана кували би за ученике у програму РТС-а, а ученици би гостовали у елитним ресторанима.

Уживајте са нама у раду будућих шефова кухиња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 25. новембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње