Документарни филмови о бомбардовању на РТС 2

Радним данима од 20 часова на Другом програму емитоваћемо документарне филмове посвећене бомбардовању наше земље 1999. године. Двадесет година од агресије НАТО на нашу земљу сећамо се свих оних који су бранили своју земљу и дали животе за њу кроз низ документарних филмова.

Први у низу је Бомбардовање троделни документарни филм Филипа Шварма, у којем се говори о томе зашто је НАТО, први пут у свој историји и без сагласности Савета безбедности Уједињених нација, напао земљу која није угрожавала ниједну чланицу алијансе? И, како је било могуће да се убијања и разарања, назову хуманитарном интервенцијом? Први део носи назив "Пут у рат", други "Како се водио рат" и трећи "Жртве рата".

Након првог дела филма "Бомбардовање - пут у рат", гледаоци ће имати прилике да погледају и филм Ненада Стефановића "Сведок, Слободан Перић".

Следећи је дводелни филм Слађане Зарић "Нико није рекао нећу". Први део је прича о Иљи Аризанову, Зорану Радосављевићу и Слободану Перићу, тројици пилота МИГ-а 29 који су бранили небо Југославије током бомбардовања 1999.године.

Други део је прича о судбинама наших пилота Предрага Милутиновића, Небојше Николића, Драгана Илића, Боре Зораје, Абдула Еметија И Драгана Миленковића. Прича о пилотима који су, иако свесни наше инфериорности и немоћи, кренули у свој судбоносни лет.

"Лет у смрт" је документарни филм о пилоту МИГ-а 29 Миленку Павловићу, команданту 204. ловачког авијацијског пука који је погинуо бранећи небо родног Ваљева, али и прича о великом човеку који је свесно отишао у смрт како би заштитио своје колеге и прекинуо бесмислено жртвовање пилота И авијације.

"Рат који су сви изгубили" је филм Светлане Јанићијевић чија је тематика такође НАТО агресија на нашу земљу.

За 78 дана, колико је трајало бомбардовање Савезне републике Југославије 1999. године, авиони НАТО снага бацили су око 30 хиљада тона разорних пројектила, бомби и ракета. Изручили су и 15 тона осиромашеног уранијума. Иако се Србија суочава са тихом епидемијом малигних болести, нико за то званично у овом тренутку не може да окриви НАТО, јер нису урађене студије на основу којих би се повезала пораст оболелих од рака у нашој земљи са бомбардовањем осиромашеним уранијумом.

Многи стручњаци тврде да смо сви угрожени дејством осиромашеног уранијума. Када метак са осиромашеним уранијумом експлодира, пробија и најјачи оклоп, при чему се развија висока температура у ваздух одлазе опасне честице. Опаснији од уранијума 238 је плутонијум који се такође налазио у пројектилима. "У 238" назив је филма ауторке Југославе Ђурице.

Документарни филмови на Другом, радним данима у 20.00!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару