РТС обележава 100 година од завршетка Великог рата

Један од најзначајнијих јубилеја које обележавамо у 2018. години јесте 100 година од ослобођења Србије и краја Првог светског рата. Велики историјски догађај Радио-телевизија Србије обележиће емитовањем документарних и телевизијских филмова, образовно-научних серијала, документарно-играних серија, емисија и драма. Два филма биће премијерно емитована, а на тему Великог рата наша кућа снимила је песму "Сама", у оквиру пројекта "Нова европска песмарица".

Вишеструко награђивани ТВ филм Горана Марковића "Слепи путник на броду лудака", своју телевизијску премијеру имаће у новембру на Првом програму РТС-а. Филм говори о последњим данима живота знаменитог српског приповедача Петра Кочића, у окупираном Београду 1916. године.

Редакција драмског програма у оквиру "Драмског понедељка" емитује филмове "Бора под окупацијом", "Наша Енглескиња", "Реконвалесцент" и "Оно мало части".

После светске премијере на Мартовском фестивалу у Београду, телевизијску премијеру на РТС-у очекује филм "Дуго путовање у рат". Попут најнапетијег играног филма, овај документарац води гледаоце по дворовима и кабинетима председника влада, кроз закулисне политичке и војне игре, истовремено анализарајући шири контекст и доносећи мале, животне детаље ситуација у којима се одлучивало о судбини Европе - као да се све посматра из позиције актера.

"Милунка Савић - Хероина великог рата" је биографска прича о добитници највише одликовања међу женама учесницама Великог рата, о жени која се на фронту борила раме уз раме са мушкарцима и била у редовима елитног Другог пука, познатијег као "Гвоздени пук".

„Заборављени адмирал" говори о британском адмиралу Ернесту Трубриџу, који је од 1915. до 1919. био уз српску војску и на различите начине пружао помоћ у остварењу српског ратног циља. Међу многобројним одличијима је и веома ретка „Карађорђeва звезда" другог степена коју је 1918. регент Александар скинуо са своје униформе и доделио Ернесту Трубриџу.

Једно од највећих страдања српске војске и српског народа бележи документарни филм "Срби на Крфу - 100 година од Албанске голготе".

Ко је обичан српски војник, сељак у првој години Првог светског рата? Шта једе, где спава, чиме је наоружан? Колико дневно маршира? Шта га чека у завијалиштима и болницама? И како је тај обичан српски војник, сељак - најслабије опремљен борац у Првом светском рату - успео да однесе највеће победе 1914? Одговори у филму "Херој 1914."

Радио-телевизија Србије снимила је документарни филм "Поход бригадира Ристића", који обрађује марш Гвозденог пука Моравске дивизије, чије су јединице током марша ослободиле градове који данас чине српски део Баната.

Поводом обележавања века од завршетка Великог рата, емитујемо дводелну емисију "Кајмакчалан - капија слободе", као и серију од пет епизода "Србија у Великом рату".

Радио-телевизија Србије ове године, први пут је део међународног пројекта "Нова европска песмарица", који подразумева писање нове ауторске композиције на стихове који се баве тематиком Првог светског рата. Композитор песме "Сама" је Владимир Граић, главни вокал Даница Крстић уз пратњу хора Viva Vox, Боре Дугића, Момчила Станојевића и Владе Пановића. Сценско-визуелни видео доживљај заокружује играчки ансамбл "Una Saga Serbica".

Музичка редакција припрема специјалну емисију "Тамо далеко", у којој наши најпознатији певачи и глумци певају патриотске песме у пратњи Симфонијског оркестра и хора, Народног ансамбла и Народног оркестра, Биг бенда и са Репрезентативним оркестром гарде. У сарадњи са страним амбасадама учествују - амерички Дикси бенд из команде европских снага и Хор руског дома у Београду. Наративне делове према сценарију Милована Витезовића тумаче Војин Ћетковић, Бранислав Лечић и Танасије Узуновић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару