52. БИТЕФ на РТС-у

Радио-телевизија Србије ће, и ове године, кроз хронике, директан пренос и специјалне емисије пратити 52. БИТЕФ, који се одржава од 13. до 22. септембра, под слоганом Свет без људи.

РТС у оквиру свог Културно-уметничког програма из године у годину верно прати овај водећи позоришни фестивал, који већ више од пет деценија открива и промовише савремене театарске праксе. Тако ће бити и ове године, када ће у главном програму бити изведено десет представа реномираних позоришних аутора и трупа, попут Оливера Фрљића, Алена Платела, Римини Протокола,Марине Давидове, Драгана Живадинова и многих других.

А како изгледа "свет без људи", којим се бави овогодишњи БИТЕФ, РТС ће приближити гледаоцима кроз традиционалне хронике, али и директан пренос представе из главног програма.

Три хронике пренеће делић фестивалске атмосфере и завирити иза кулиса представа у конкуренцији за Гранд Приx Мира Траиловић. Емисије ће обухватити разговоре са ауторима и извођачима, осврте на представе, као и утиске гостију из целог света, који већ годинама прате Фестивал.

Уреднице хроника су: Оливера Милошевић, Тамара Барачков и Кристина Ђуковић.

У складу са идејом да се култура приближи што ширем телевизијском аудиторијуму, након прошлогодишњег преноса представе Олимп - у славу култа трагедије, који је оцењен као један од најзначајнијих догађаја године, и овог пута РТС ће уживо преносити једну од најатрактивнијих представа са овогодишњег БИТЕФ-а. Гледаоци РТС-а имаће јединствену прилику да уживо прате извођење представе НО 43 Прљавштина естонског театра НО99.

Уочи 52.БИТЕФ-а, на РТС-у биће приказана емисија РТС на Олимпу Бојане Андрић која ће открити гледаоцима како су текле припреме и реализација најдужег преноса у историји наше телевизије. Видећемо све оне људе који су, обично, иза камере: уреднички тим, редитељску екипу, сниматеље, видео-миксере, мајсторе тона, и многе друге који су својим радом допринели да пренос Олимпа привуче велику пажњу и оправда очекивања целокупне културне јавности.

Традиционално, кроз емисије ТВ театар, подсетићемо се представа које су претходних година приказане на БИТЕФ-у. Уредница Мирјана Лазић Ромчевић одабрала је пет представа које ће током септембра, сваке суботе бити емитоване на Другом програму: Чаруга, Ујка Вања, Сан летње ноћи, Хамлет у подруму, Мара Сад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару