Завршено снимање серијала "Народно позориште у 10 чинова"

Народно позориште у Београду 2018. прославља 150 година постојања. Од скромних почетака до европских узлета, Народно позориште је било и остало матична кућа позоришне уметности.

Културно-уметнички програм Радио-телевизије Србије припремио је документарно-играни серијал од 10 епизода Народно позориште у 10 чинова. Кроз судбине занимљивих личности из богате историје Народног позоришта испричаћемо занимљиве приче о његовим оснивачима, глумцима, оперским певачима, балетским играчима, писцима, управницима, редитељима, сценографима, костимографима, кореографима, сценским мајсторима...

Серијал има документарну форму са играним реконструкцијама и користи документацију Музеја позоришне уметности, Музеја Народног позоришта у Београду, Архива Србије, Југословенске кинотеке, Филмских новости, Архива РТС, Музиколошког института САНУ итд.

У овој серији која представља мозаик сачињен од медаљона из историје Народног позоришта у Београду и у којој се преплиће реално и фиктивно, садашње и прошло, учествовало је 56 извођача, како глумаца који су оживели знамените личности које су повезане са историјом Народног позоришта, тако и уметника који су евоцирали свој живот у Народном позоришту.

Десет чинова - десет епизода. Свака другачија, свака на свој начин у другом жанру, свака да живи за себе, а опет, када стане поред друге, представља интересантно телевизијско тумачење историје националног театра. Тако су настајале следеће епизоде:

1. Пролог
2. Смрт првакиње
3. Оперска дива
4. Шекспиров сан
5. Нушићев "Наход"
6. Бели лабуд
7. Клуб Народног позоришта
8. Случај Цветковић
9. Тајна вечера
10. Гардероберка

Гледаоце ће, кроз ових десет епизода, водити Наратор (Небојша Дугалић) - својеврсни истраживач, који тежи да открије приче о догађајима и људима који чине дух Народног позоришта.

Креатор серијала: Небојша Брадић
Драматург и сценариста: Тамара Барачков
Редитељ: Мишко Милојевић
Сарадник-сценариста: Кристина Ђуковић
Композитор: Божидар Обрадиновић
Сценограф: Мирослава Андрејевић
Костимографи: Сузана Глигоријевић, Ирина Митриновић, Александра Александрић
Директори фотографије: Милан Грбић, Дејан Трајковић, Ненад Цветковић, Периша Ђинђић
Монтажер: Тихомир Дукић
Извршни продуцент: Александар Јанковић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару