Читај ми!

Биографска драма "Де Гол“ од 22. априла на РТС 2

Гледаоци РТС-а имаће прилику да на Другом програму прате интересантну историјску драму која ће чувеног француског вођу Шарл Де Гола представити у једном сасвим другачијем светлу. Једна од главних фигура 20. века, ретко обрађивана на малим и великим екранима, биће приказана током кључног тренутка у својој каријери - како жонглира са личним и професионалним обавезама у моментима када улази у француску и светску историју одбијајући да његова земља капитулира пред Немачком у Другом светском рату, истовремено спроводећи идеју о слободној Француској. (De Gaulle, l’éclat et le secret, 2020)

Приказан као херој у сваком појединачном кадру, било да се брине о својој оданој жени и ћерки која болује од Дауновог синдрома, или док одбија нацисте и њихове галске присталице, док слободну Француску води преко Ламанша.

Прича се одвија у Паризу, у мају 1940. године. Де Гол се суочава па политичким и војним крахом Француске. Његова супруга Ивон де Гол му је права подршка, и њих двоје покушавају да се изборе са ситуацијом. Шарл де Гол, новоименовани генерал, придружује се влади у Паризу, док Ивон, његова супруга и њихово троје деце остају на истоку.

Суочен са поразним ставом Петена спремног да преговара са Хитлером, де Гол има једну сврху: да настави борбу. И заједно са хиљадама француских породица, Ивон и деца су ускоро приморани да побегну од напредујућих немачких трупа. Без међусобног контакта, јавља се сумња: да ли ће породица де Гол бити жртвована зарад Француске?

Улоге: Самјуел Лабарт, Констанс Доле, Марго Шателијер, Пјер Рошфор, Кристофер Крејг...

Режија: Франсоа А.Веле

 

 

 

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво