Читај ми!

Премијерно - друга сезона хит серије "Моја генијална пријатељица", недељом на РТС 1

Друга сезона популарне серије "Моја генијална пријатељица", рађена по напуљској тетралогији коју је потписала мистериозна Елене Феранте, италијанска књижевница која под псеудонимом већ годинама бива друштвена енигма, стиже премијерно на Први програм РТС-а. Лили и Лену, две девојчице које смо упознали у првој сезони, у другој ће бити присиљене да одрасту, а како се обе, свака на свој начин, боре за своја права и место под Сунцем, можете погледати сваке недеље око 22.30х на Првом програму РТС-а. (L'amica geniale, 2018)

Серијал књига о необичном пријатељству две девојчице а касније и жене, подједнако је хваљена и од публике и од критике и продат је у милионима примерака, нарочито у САД-у, а са популарношћу и квалитетом ни мало не заостаје ни екранизована верзија.

Догађаји које пратимо у новим епизодама настављају се тачно тамо где су стали на крају прве сезоне. Лила и Елена имају 16 година. Лила се управо удала, али сматра да је изгубила свој идентитет када је преузела мужевљево презиме.

Елена је узорна ученица, али на Лилиној свадби схвата да није срећна у крају у коме живи, али ни ван њега. За време празника на Искији, две другарице су се поново среле са старим пријатељем из детињства Нином Саратореом, који је у међувремену постао обећавајући студент.

Случајни сусрет заувек мења природу њихове везе и шаље их у два потпуно различита света. Лила постаје вешта продавачица у елегантној продавници ципела у Напуљу која је у власништву породице Солара, док Елена тврдоглаво наставља своје студије и спремна је да напусти град да би отишла на универзитет у Пизи.

Елена Ферранте, а затим и творци ове серије врло су упечатљиво и уверљиво приказали како су на сиромашном Медитерану пре само педесетак година владала окрутна правила и неправда за све који су били сиромашни и самим тим немоћни.

Серија је изразито аутентична. Главне глумице су девојчице које су изабране као најбоље од више од осам стотина кандидата. Елена Феранте, која је била сарадник у реализацији серије, је инсистирала да главне ликове, Лилу и Лену, играју девојчице које нису глумице. Сви глумци су пажљиво одабрани, а својом реалистичношћу серија је режисеру Саверију Костанцу донела статус наследника италијанских неореалиста попут Де Сике, Де Сантиса и Роселинија. Такође, ХБО је инсистирао да серија буде снимљена на напуљском дијалекту ради аутентичности, па се и у Америци и у Италији приказује са титловима.

Улоге: Маргерита Мацуко, Гаја Ђираче, Ђовани Амура, Франческо Серпико, Едуардо Скарпета...

Режија: Савијер Костанцо, Аличе Рорвахер, Данијеле Лукети

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару