Читај ми!

Друга сезона најпопуларније израелске ТВ серија "Фауда" само на РТС 2

Друга сезона напетог и експлозивног ратног трилера који тера гледаоце да са нестрпљењем ишчекују нове епизоде, емитује се суботом и недељом у 22.00 ч. на Другом програму РТС-а. Тренутно најпопуларнија телевизијска серија у Израелу, "Фауда" (Fauda 2015) прати рад јединице израелске војске која у тајности на Појасу Газе и Западној обали лови терористе.

Друга сезона задржава све оно што је прву сезону учинило тако привлачном и питком. Акција и међусобна игра међу члановима тима имају такмичарски и експлицитни карактер, а заплети приче, иако су замршени, веома су уверљиви. Већина глумаца је прилагодљива, а серија наставља веома спретно да преплиће емоције са брзим и ноншалантним приповедањем.

Фауда (арапска реч за хаос) приказује две стране израелско-палестинског сукоба. Дорон је командант израелске јединице за тајне задатке, која оперише унутар палестинске територије. Његова екипа покушава да ухвати активисту Хамаса, Абу-Ахмеда. С друге, пратимо живот Абу-Ахмада и његове породице и разлоге за њихову растућу мржњу према Израелу.

Са радњом која као да је извучена из чланака светских медија, "Фауда" је освојила симпатија гледалаца због реалног и уравнотеженог приказа израелско-палестинског сукоба. Овде места за морално преиспитивање нема и то важи за обе стране, које се боре са истим бригама и проблемима - дисциплином својих агената и војника, високе цене "посла" коју плаћају агенти обе стране, и једнима и другима пропадају породице, сви манипулишу како би остварили своје циљеве, а серија притом шаље поруку да насиље само ствара још више насиља.

Креатори серије тврде да им је главни мотив био да прикажу да у ратној зони никоме није добро. Ипак, иако је похваљена за уједначеност, постоје и они који су "Фаудину" причу о ИСИС-у прогласили неуверљивом јер, како тврде, Исламска држава није претерано активна у Појасу Газе и на Западној обали. Такође, истакнуто је да Палестинци у серији немају дефинисане циљеве већ да као да им је једино стало до убијања Израелаца. Међутим, потрага за новим "Хатуфимом", израелском серијом на темељу које је створена америчка хит серија "Домовина", немилосрдна је и "Фауда" је упркос свему и захваљујући одређеним елементима, идентификована као достојан наследник наведених остварења.

Веома је интересантно и то да је главни глумац и кокреатор серије Лиор Раз и сам био у Израелским одбрамбеним снагама (ИДФ), а касније и члан елитне антитерористичке јединице. То искуство је применио како би "Фауду" написао што аутентичније и уверљивије. Такође, у серији су приказани многи стварни догађаји, па је једна од епизода посвећена Лиоровој девојци из младости, Ирис, коју је у Јерусалиму убио један од терориста.

Колико је серија веродостојна и да ли је чак и боља од својих претходница са сличном тематиком, проверите од 12. септембра, суботом и недељом у 22.00 ч на Другом програму РТС-а.

Улоге: Лиор Раз, Рона-Ли Шим'он, Летиција Ејдо, Дорон Бен-Дејвид...

Режија: Лиор Раз, Ави Исашароф 

Суботом и недељом у 22.00 ч на РТС 2; реприза уторком и средом, РТС 2, око 22.30ч

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару