„Четири годишња доба у Хавани“ на РТС 2

Сјајна крими-драма рађена по романима кубанског писца Леонарда Падуре, писаним у периоду од 1991. до 1998. године, прати напукло друштво које раздире корупција, проституција, а посебно криминал у политичким сферама и стиже на РТС 2 у суботу, 17. новембра. (Four Seasons in Havana, 2016)

Главни јунак је детектив Марио Конде, који решава неколико случајева злочина, иза којих се крије право расуло система, партијска контрола или диктатура власти.

Серија плени атмосфером Хаване; која као да преузима главну улогу, а сами аутори серије кажу да је Хавана као љубавница; никад је не упознаш 100%. Мистерија се крије иза сваког угла и ништа није очекивано или предвидљиво. Та заразна меланхолија Хаване, која, упркос свему, живи пуним плућима, као да силази са екрана међу гледаоце; раскошна фотографија у којој су испреплетане лепота и беда, опис је Падурине Кубе растргнуте између прошлости и будућности...

Марио Конде (игра га, као да игра себе, сјани Хорхе Перугорија) је непорављиви романтик, заљубљеник у правду, али често немоћан пред бруталним потезима невидљивих људи с врха који успоравају или стопирају истраге; себе убеђује да је писац, вечери проводи с друштвом које, окупљено око карипске хране, јефтиног и по здравље опасног алкохола, ужива у старим хитовима с касета... Он је у средишту сваке епизоде и чини перспективу кроз коју гледалац посматра. Постоји и генерацијски аспект: Конде изражава сентимент кубанске генерације, кроз потребу за надом, али и фрустрације свакодневице; такође, он персонификује метафоре о изгубљености и забораву, што је препознатљиво код многих Кубанаца.

И мада је по дефиницији ово крими-серија, прича о злочину само је параван за причу о Куби. Сентиментална по набоју, раскошна по интензитету, уз сјајне глумачке бравуре „Четири годишња доба у Хавани", заиста је вредна сваке пажње...

Улоге: Хорхе Перугорија, Карлос Енрике Алмиранте, Луис Алберто Гарсија...

Суботом и недељом, РТС 2, 22.00 ч. Реприза - уторком и средом око 22.30, на РТС 2  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару