Друга сезона серије „Мост“

У првој сезони серије гледаоци су имали прилику да упознају вероватно најзабавнији детективски пар који су икад имали прилике да гледају на ТВ-у: шведску полицајку, Сагу Норен, хиперрационалну радохоличарку која по свој прилици болује од Аспергеровог синдрома због ког нема нормалну социјализацију и њеног данског партнера, Мартина Родеа, који представља њену потпуну супротност. (Bron/Broen, 2011)

Мартин је веома друштвена особа, који квалитетне интеракције остварује посебно са женама, а једна таква интеракција - веза са женом свог партнера у полицији, имала је за последицу серију спектакуларних, осветничких злочина од којих је сачињена прва сезона Моста, која завршава смрћу Мартиновог сина.

Стога га у другој сезони, тринаест месеци касније, затичемо у самачком хотелу, опседнутог сликама бившег партнера, злочинца који је крив за сав ужас из прошле сезоне, а осим губитка сина, Мартина тишти што је остао и без породице, будући да супруга више не жели с њим да живи. Супротно од њега, Сага је управо захваљујући Мартиновој помоћи освестила своје емоционалне и социјалне хендикепе па покушава да их надокнади читајући књиге о самопомоћи и везом с младићем који јој је уселио у стан.

Аутору серије, Хансу Розенфелду није било лако да и у другој сезони задржи спектакуларност, којом је одисала прва сезона посебно сам њен почетак, али то не значи да уводна секвенца друге сезоне није атрактивна, баш напротив. Реч је о броду без посаде који је изашао из дозвољене линије кретања и кренуо према оном истом Ересундском мосту, којим је почела и прва сезона. На интервенцију долази Сага и испод палубе затиче заробљена три шведска и два данска младића у веома лошем стању. Сага почиње да води случај и ступа у контакт с Мартином ког још опседа синова смрт. Младићи постају све болеснији и испоставља се да су заражени врло инвазивном и заразном плућном кугом.

Међутим, ускоро ће се испоставити да су завезани младићи само почетак... Неко жели да скрене пажњу на климатске промене и на искоришћавање земљиних ресурса и не преза ни пред чим. Мартину и Саги постаје јасно да имају посла са еко-терористима и да се налазе у својеврсној трци с временом како би се спречили катастрофа, у којој је много људских живота у питању...

Данско-шведска крими-драма аутора Ханса Розенфелда, у режији Хенрика Џорџсона, Шарлоте Силинг и Лизе Сиве, без сумње улази на листу најбољих европских ТВ радова ван енглеског говорног подручја.

Скандинавци су овим делом успели чак да освоје острвску Би-Би-Сијеву публику, која је по питању овог жанра одлично поткована и поприлично пробирљива, јер у сопственом националном ТВ трезору има богату архиву крими серија. Серија је емитована у преко сто земаља широм света, а привукла је више од милион гледалаца и побрала добре критике. Успешност показује и то што је 2 година након њене премијере снимљена америчка верзија истог назива (The Bridge) с Дијаном Кригер и Демијаном Бичиром у главним улогама, као и енглеско-француска верзија (The Tunnel), коју смо емитовали на нашем Другом програму.

Улоге: Софија Хелин, Ким Боднија, Туре Линдхарт, Даг Малмберг, Рафаел Петерсон, Вики Бак, Това Магнусон...

Режија: Хенрик Џорџсон, Шарлот Силинг и Лиза Сива

Од уторка до петка, РТС 2, 21.00 ч. Репиза од понедељка до петка, на Другом програму у 16 ч.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару