Серија „Мост“, на РТС 2

Све љубитеље детективско-криминалистичке тематике, а поготову обожаваоце скандинавске филмске трилогије „Миленијум“ којом су освојили свет, веома ће обрадовати вест да на Други програм РТС-а стиже популарна серија „Мост“. Данско-шведска крими-драма аутора Ханса Розенфелда, у режији Хенрика Џорџсона, Шарлоте Силинг и Лизе Сиве, без сумње улази на листу најбољих европских ТВ радова ван енглеског говорног подручја, а на РТС-у ћете имати прилику да је погледате од 05. јуна, од уторка до петка у 21 ч. (Bron/Broen, 2011)

Дугачак осам километара, Ересундски мост је потпуно фасцинантан. На површини је то двосмерни аутопут, а испод је железница с ултра брзим возовима. Овај мост повезује Данску и Шведску, тачније Копенхаген и Малме. А сценариста Ханс Розенфелд досетио се да баш на ту велелепну грађевину смести почетак радње серије - Мост.

Једне вечери светла на мосту су се изненада угасила, а када су се поново упалила, установљено је да се тачно насред њега, на граници између Шведске и Данске, налази леш. Полиција, међутим, ускоро схвата да су у питању два леша. На месту злочина налазе се дански детектив Мартин Роде и млада Сага Норен, која исти посао обавља у Малмеу. Разлика међу њима је огромна.

Мартин је полицијски ветеран, у трећем браку и управо је обавио вазектомију како више не би „правио" децу; како се испоставило, ипак прекасно. Насупрот њему, Сага има елементе Аспергеровог синдрома у понашању, лоше чита и тумачи емоције других људи, не уме да се претвара и често све буквално схвата. Сага, међутим, има драгоцену врлину: невероватно је проницљива, изразито аналитичног ума и веома упорна.

Овај пар, састављен од индивидуа које су по својим карактерима и методологији рада потпуно различите, ипак успева да нађе заједнички језик и реши један комплексан случај. У једном моменту је отворена Пандорина кутија и духови прошлости су закуцали на врата. Прича је занимљива, динамична, препуна обрта, док су глумачке бравуре веома уверљиве и снажне.

Скандинавци су овим делом успели чак да освоје острвску Би-Би-Сијеву публику, која је по питању овог жанра одлично поткована и поприлично пробирљива, јер у сопственом националном ТВ трезору има богату архиву крими серија. Серија је емитована у преко сто земаља широм света, а привукла је више од милион гледалаца и побрала добре критике. Успешност показује и то што је 2 година након њене премијере снимљена америчка верзија истог назива (The Bridge) с Дијаном Кригер и Демијаном Бичиром у главним улогама, као и енглеско-француска верзија (The Tunnel), коју смо емитовали на нашем Другом програму.

Улоге: Софија Хелин, Ким Боднија, Туре Линдхарт, Даг Малмберг, Рафаел Петерсон...

Режија: Хенрик Џорџсон, Шарлот Силинг и Лиза Сива

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару