„Твин Пикс“ на РТС 2

Култна серија која је постала феномен широм света и инспирисала бројне ауторе - стиже на РТС. „Твин Пикс“, чији су творци Марк Фрост и Дејвид Линч, постала је једна од најгледанијих серија 1990-их година и постигла невероватан успех у Америци и свету. Серија ће се емитовати од уторка до петка, на РТС 2, у 21 час. (Twin Peaks, 1990 - 1991)

Радња серије је смештена у измишљеном граду Твин Пиксу у североисточном делу америчке државе Вашингтон. Серије прати ФБИ агента и истрагу смрти популарне средњошколке, чије је тело нађено на обали реке умотано у пластичну кесу.

Монотона свакодневница становника се ремети када Питер Мартел на обали реке пронађе тело девојке за коју се испоставља да је Лора Палмер, популарна чланица друштва и краљица матуре. Следећег јутра у град стиже Дејл Купер, прорачунати, сталожени, али и помало ексцентрични ФБИ агент, који уз помоћ шерифа Херија Трумана и локалне заједнице има задатак да открије починиоца. Купер је одушевљен местом, константно снима звучне поруке својој секретарици и ужива у доброј шољици црне кафе и пити од вишања. Оно што он не зна јесте да у Твин Пиксу нико није невин али и да Лора Палмер није ни близу тако добра и симпатична девојка каквом је сви сматрају. Цео случај прекривен је велом мистерије, а из епизоде у епизоду се откривају прави карактери појединих ликова, како њихово унутрашње зло ступа на сцену, док се за неке од њих испоставља да воде двоструке животе.

„Ко је убио Лору Палмер?", ускоро ће постати питање које ће себи и другима постављати готово сваки становник малог, мистериозног места.

Твин Пикс је постала култна серија и ТВ феномен и на овај или онај начин утицала на касније серије, од којих је неке креирао и Марк Фрост. Одражавајући култну посвећеност својих обожавалаца, серија је постала део популарне културе, помињана је у другим телевизијским емисијама, рекламама, стриповима, видео-игрицама, филмовима и песмама.

Добитник је награда Златни глобус и Пипод, док је неколико пута номинована за награду Еми. Амерички часопис ТВ Гајд уврстио је Твин Пикс међу 25 култних серија.

РТС ће у термину од уторка до петка, на Другом програму РТС-а, у 21 ч. емитовати прве две сезоне серије (1990-1991). По завршетку друге сезоне премијерно ћемо, викендом, емитовати и најновију сезону (2017).

Улоге: Кајл Меклахлан, Шерилин Фен, Лара Флин Бојл, Мајкл Онткин, Мејчен Емик...

Режија: Дејвид Линч, Марк Фрост

Од уторка до петка, РТС 2, 21ч. Реприза од понедељка до петка, на Другом програму у 16ч.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару