Читај ми!

Фестивал фестивала 4

Четврта сезона ексклузивног циклуса Фестивал фестивала од октобра поново на Радио-телевизији Србије. Сваког петка у 22 часа на Другом програму премијере победника и учесника престижних филмских фестивала са свих страна света.

Филмови који су обележили филмске фестивале широм света поново на РТС-у. Најразличитији жанрови, кинематографије и ауторски приступи.

Од октобра сваког петка у 22 сата на Другом програму гледаћете филмове који су имали запажене успехе на водећим интернационалним фестивалима од Кана и Венеције преко Мадрида, Сан Себастијана, Берлина, Њујорка, па све до Лос Анђелеса.

У првом месецу четврте сезене ексклузивног циклуса гледаћете последњи филм Вима Вендерса, Снимање у Палерму у којем улоге тумаче Кампино, Денис Хопер, Ђована Мецођорно и Лу Рид.

Фронтмен Totenhozena, Кампино, глуми Фина, светски познатог фотографа који проналази нову љубав и нови живот, упркос томе што је мета упорног снајперисте. Фин води активан живот, мало спава и не иде нигде без својих верних слушалица.

Како Финов живот почиње да се расплиће, он напушта Дизелдорф да би мир пронашао у Палерму. Нову идилу коју тамо проналази из корена дрма мистериозни убица који по сваку цену жели да се освети.

Следи Венецијански победник, филм Либан Самуела Маоза. Смештен скоро само у унутрашњост једног тенка, филм Либан говори о 24 сата страха, усамљености и безнађа с којима се суочавају четворица младих војника. Они никако нису ратни хероји, већ само младићи уплашени за свој живот.

Редитељ Маоз, и сам учесник рата у Либану, каже да 20 година је скупљао храброст да напише сценарио за овај филм, који је на крају резултирао престижном наградом венецијанског фестивала.

На програму Фестивал фестивала је филм Лудило (The Wackness), добитник награде публике за најбољу америчку драму на филмском фестивалу "Санденс". У филму Џонатана Левина, Бен Кингсли игра психијатра који терапије наплаћује у марихуани.

Током октобра гледаћете и америчку ратну драму The Messenger са Беном Фосером, Вудијем Харелсоном, Стивом Бушемијем, Самантом Мортом, о човеку који запада у безнађе после повратка са америчког фронта у Ираку.

Филм је у Берлину 2009. године награђен Златним медведом за најбољу режију, а пред америчком публиком премијерно је приказан у специјалном програму "Санденс" фестивала.

У новембру стижу филмови добитници престижних фетивалских награда у Торонту, Кану и Венецији.

Филм Озбиљан човек, браће Коен је прича смештена у седамдесете године о једном обичном човеку који жели једноставне ствари. После слома брака и краха на професионалном плану, борећи се за животну равнотежу, тражи савет од три различита рабина. Међутим, да ли му ико може помоћи да се реши својих недаћа и постане исправна особа, озбиљан човек?

Филм у којем главне улоге тумаче Мајкл Сталбарг, Ричар Кајнд, Фред Меламед, Сари Леник, доботник је престижне награде на Филмском фестивалу у Торонту 2009. године.

Следи филм Михаела Ханекеа Бела трака, добитник Златне палме, награде за најбољи европски филм 2009. године и европски филм с највише награда у тој години. Бела трака је прича о коренима фанатизма у друштву.

Радња филма смештена је у предвечерје Првог светског рата у селу на северу протестантске Немачке где се дешавају несреће и погибије које као да најављују догађаје који ће уследити...

У филму улоге тумаче Сузан Лотар, Улрих Тукур, Тео Требс, Михаел Шенк, Леони Бенеш, Јозеф Бирбихлер, Рајнер Бок, Кристијан Фридел...

Током новембра гледаћете и венецијанског победника из 2003. године, филм Јапанског редитеља Такешија Китана - Затоичи.

У деветнаестовековном Јапану, Затоичи је слепи луталица који зарађује за живот коцкањем и пружањем масерских услуга. Међутим, испод његове скромне спољашњости крије се мајстор мачевалачке вештине, обдарен као муња брзим покретима сечива и ударцима запањујуће прецизности...

На програму Фестивал фетивала место је заузела и драма Фатиха Акина Soul Kitchen, који је добио специјалну награду венецијанског фестивала.

Током последњег месеца у години, завирите у крвави филм Буђење Валхале - о викиншким ратницима с Мадсом Микелсеном у главној улози. Mикелсен глуми Једнооког, натприродно снажног немог ратника који као заробљеник викиншког поглавице служи за разоноду и крваве борбе до смрти. Уз дечакову помоћ Једнооки бежи у непознату земљу, где открива своју праву нарав.

На програм РТС-а стижу и оба наставка филма о Че Гевари и групи кубанских изгнаника предвођених Фиделом Кастром, у режији Стивена Содеберга. Филм је 2009. године приказан на Филмском фестивалу у Берлину.

А последњи филм у децембру који ћете гледати у оквиру циклуса Фестивал фестивала је историјска драма Грофица о Ержебет Батори (Џули Делпи), мађарској грофици из 17. века, која је опседнута својом лепотом. Из те побуде починила је стотине убистава верујући да ће купање у крви девица сачувати њену младост...

Она се сматра једним од најстрашнијих серијских убица у историји. Заједно са својим сарадницама оптужена је за тортуру и убијање преко 650 девојака и младих жена. Знали су је као крваву даму из дворца у коме је након суђења провела остатак свог живота...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару