Читај ми!

11. септембар - 10 година

Филмови посвећени десетој годишњици терористичких напада на Њујорк и Вашингтон. На програму контроверзни филм Мајкла Мура о Бушовој администрацији „Фаренхајт 9/11" и „Лет 93", екранизација драматичних догађаја који су се одвијали на лету број 93, америчке компаније "Јунајтед".

Један од најконтроверзнијих и најпровокативнијих филмова Фаренхајт 9/11, у режији добитника Оскара Мајкла Мура, је тешка критика Бушове администрације у освит трагичних догађаја пред 11. септембар.

Са карактеристичним хумором и великом посвећеношћу откривању чињеница, Мур разматра Џорџа В. Буша на челу америчке администрације и где нас је оно одвело.

Посматра како су и зашто Буш и његов најужи круг избегли да прате саудијску везу до 11. септембра, упркос чињеници да су петнаесторица од 19 отмичара били Саудијци и да је саудијски новац финансирао Ал Каиду.

Фаренхајт 9/11 показује нам нацију коју Еф-Би-Ај држи у непрестаном страху својим упозорењима и умирује прихватањем закона, тзв. Америчког патриотског закона, који крши основна људска права.

У таквој атмосфери конфузије, сумње и страха Бушова администрација јури у рат са Ираком - а Фаренхајт 9/11 води нас унутар рата да би нам испричао приче које нисмо чули и показао колику цену плаћају амерички војници и њихове породице.

У наставку вечери посвећене 10. терористичких напада на Њујорк и Вашингтон на програму је филм Пола Гринграса Лет 93.

Филм, у реалном времену, прати догађаје који су се одвијали на лету број 93, америчке компаније "Јунајтед", у једном од авиона који су отети 11. септембра 2001. године и који су се срушили у близини Шенксвила, у Пенсилванији.

Путници тог лета успели су да открију заверу терориста. Драма Лет 93 први је филм о терористичким нападима у Америци, 11. септембра.

То је драматизација догађаја који су пратили "Јунајтедов" авион који се срушио после беспоштедне борбе путника и терориста за контролу над авионом.

Због великог медијског интересовања за филм, продуценти су склонили продукцију из Америке, те је тако филм снимљен у Великој Британији.

Улоге тумаче: Давид Алан Баше, Ли Цимерман, Дејвид Раше, Џон Ротман, Луис Алсамари.

Филм Фаренхајт 9/11 је на програму је у суботу 10. септембра од 23.05, а филм Лет 93 од 01.15.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару