Фестивал фестивала у јуну

Филмови који су обележили филмске фестивале широм света и током јуна на РТС-у. Најразличитији жанрови, кинематографије и ауторски приступи. Сваког петка на Другом програму РТС-а, у 22.00.

И овог јуна моћи ћете да пратите филмове који су имали запажене успехе на водећим интернационалним фестивалима, а циклус филмова на Фестивалу фестивала на Радио-телевизији Србије, започиње дуго очекиваним филмом Буђење Валхале (Valhallа Rising, 2009) о викиншким ратницима сa Мадсом Микелсеном у главној улози.

Микелсен глуми Једнооког, натприродно снажног немог ратника који као заробљеник викиншког поглавице служи за разоноду и крваве борбе до смрти. Уз дечакову помоћ Једнооки бежи у непознату земљу, где открива своју праву нарав.

Филм почиње на пустој обали, где се вође зараћених кланова срећу у борби. Годинама је најстрашнији и најбољи ратник био тајновита фигура позната само као Једнооки.

Тих и убиствен, Једнооки је успевао да порази свакога с ким се сусретао, али одувек су сви о њему мислили више као о звери него ратнику.

Однос је успоставио једино са дечаком који му свакога дана доноси храну и воду. Стално затворен и у ланцима, Једнооки је привукао пажњу нове силе која пустоши земљу и уклања вође племена - хришћана.

Одлучан да освоји територију за своју веру, вођа хришћана са Једнооким и дечаком креће у одисеју до Свете земље.

Дански редитељ и сценариста Николас Виндинг Рефн нашао је инспирацију за "Валхалу" код мајстора Акире Куросаве, Серђа Леонеа и Андреја Тарковског.

Поред Микелсена, у филму играју и Гери Луис и Александар Мортон.

Обоји ме, Кјубрик

Следи филм  Обоји ме, Кјубрик (10. јун) из 2005. године. То је истинита прича о човеку по имену Алан Конвеј који је почетком деведесетих година преварио многе претварајући се да је славни редатељ Стенли Кјубрик.

Ексцентрични лондонски преварант и хомосексуалац Алан Конвеј (Џон Малкович) одлучи да искористи слабу присутност у медијима Стенлија Кјубрика, те почне да се представља као познати редитељ.  Кјубрик је у то време снимао филм Широм затворених очију.

Захваљујући људској наивности и жељи за славом, као и чињеници да готово нико није знао како Кјубрик заиста изгледа, Конвеј ће уз ситне преваре градских таксиста и амбициозних младих редатеља попут Џаспера (Ричард. Е. Грант) временом почети да вара и зверке.

Понесен сазнањем да већина људи без имало сумње верује у његове речи, нарцисоидни Конвеј доспеће у елитне клубове и упознати лондонску геј сцену.

Међутим, након што једна од негових "жртава", млади хомосексуалац Пирс, полицији пошаље пријаву против Конвеја, за ову причу заинтересоваће се и медији, а нарочито новинар Франк Рич.

Истовремено упознаје Конвеј упознаје Лија, не баш тако даровитог и бескрајно нарцисоидног певачам и обећава му да ће му организовати америчку турнеју.

Док полиција и медији слажу мозаик његових превара, Конвеј ће уживати у плодовима својих  тешких превара.

Током јуна гледаћете и филм Повратак (RETURN) и Марија милости пуна (MARIA FULL OF GRACE).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару