Читај ми!

Одабрани класици на РТС-у

Филмови за сва времена поново на РТС-у. Током јуна, на програму легендарни филмови који су уздигли Одри Хепберн - "Празник у Риму", "Сабрина" и "Доручак код Тифанија", али и класици "Булевар сумрака", "Ребека" Алфреда Хичкока и драматизација битке из Дргог светског рата "Песак Иво Џиме".

Серијал одабраних класика започиње романтичном комедијом из 1953. године Празник у Риму (четвртак, 2. јун).

Узбудљива љубавна прича о младој принцези Ен која побегне током краљевске посете Риму и спријатељи се с циничним америчким новинаром који само жели ексклузивну причу.

У филму Празник у Риму, публици је први пут представљена Одри Хепберн, белгијска глумица, која је за улогу у том филму награђена и Оскаром за најбољу глумицу.

Уз Одри, у филму Вилијама Вајлера главне улоге тумаче Грегори Пек и Еди Алберт.

Следи филм Сабрина (7. јун), роматична комедија Билија Вајлдера из 1954. године са Хемфријем Богартом, Одри Хепберн и Вилијамом Холденом у главним улогама.

Сабрина Ферчајлд је ћерка Томаса, возача који ради код породице Лараби. Она је очајнички заљубљена у Дејвида Ларабија који Сабрину практично и да не примећује.

Сабрина касније одлази у Париз да похађа кулинарску школу. После извесног времена враћа се кући као права лепотица коју Дејвид примети на станици.

Понуди се да је одвезе кући и када схвати да је то Сабрина возачева кћи коју је годинама игнорисао, лудо се заљубљује у њу...

Доручак код Тифанија

Током јуна, биће емитован и филм Блејка Едвардса Доручак код Тифанија, комедија из 1961. године о младој и распуштеној Холи (Одри Хепберн, која је за ту улогу била номинована за Оскара). Филм је снимљен према истоименом роману.

Следи психолошки трилер Ребека (14. јун), први амерички филм Алфреда Хичкока и једини његов филм награђен Оскаром.

Године 1940, Хичкок је, у том филму, спојио најбоље елементе британске традиције и холивуског филма.

У жељи да заборави смрт своје жене Ребеке, богати аристократа Максим одлази у Монте Карло, где упознаје стидљиву и лепушкасту госпођицу Едит, са којом убрзо ступа у брак.

Срећа младе супруге прекинута је оног тренутка када њих двоје дођу на његово имање, где Едит временом све више злоставља кућепазитељка Денверс, која непрестано подсећа несрећну девојку да није дорасла лепоти и елеганцији Максимове прве жене.

Када се брод једне ноћи насукао надомак аристократског имања, спасилачке екипе пронашле су и брод у којем су затекли језив призор - тело покојне Ребеке, Максимове прве жене.

После само четири дана проведених у браку, он признаје својој новој жени истину - Ребека је почела да га вара са другим мушкарцима, али због породичне части, Максим је наставио да буде у браку, све до тренутка када му је Ребека рекла да ће постати мајка, а да он није отац.

Булевар сумрака

Следи филм Булевар сумрака (16. јун), америчка драма из 1950. године у режији Билија Вајдлера који говори о холивудском сценаристи који се спријатељи са остарелом дамом, бившом звездом немих филмова.

Филм је освојио Златни глобус, и сматра се једним од Вајдлерових најбољих остварења и класиком кинематографије. Амерички филмски институт сврстао је овај филм на листу 100 најбољих америчких филмова.

Циклус филмова "Класици на РТС-у" завршава се ратном драмом Песак Иво Џиме са Џоном Вејном у главној улози.

Овај филм је екрнизација битке која се водила између Сједињених Америчких Држава и Јапана током фебруара и марта 1945. године у завршним операцијама на Пацифичком фронту у Другом светском рату.

Као резултат битке, САД је стекао контролу над острвом Иво Џимаи и аеродромима који су се тамо налазили.

Битка је чувена по подизању америчке заставе које су извели амерички маринци на највишем планинском врху острва.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару