Читај ми!

Фестивал фестивала у мају

Филмови који су обележили филмске фестивале широм света и током маја на РТС-у. Најразличитији жанрови, кинематографије и ауторски приступи. Сваког петка на Другом програму РТС-а, у 22.00.

И овог априла моћи ћете да пратите филмове који су имали запажене успехе на водећим интернационалним фестивалима, а циклус филмова на Фестивалу фестивала, на Радио-телевизији Србија, започиње историјском драмом Последња станица.

То је филм о турбулентној последњој години живота Лава Толстоја, заснована на истоименом роману Џеја Паринија, са Хелен Мирен, Кристофером Пламером и Џејмсом Мекавојем у главним улогама.

Радња филма почиње 1910. године, када посвећени интелектуалац Валентин Булгаков (Џејмс Мекавој) добије посао као Толстојев секретар.

Када стигне на имање уваженог писца (Кристофер Пламер), Валентин се нађе усред борбе за превласт коју воде Толстојева супруга грофица Соња (Хелен Мирен) и Владимир Чертков (Пол Ђамати), лукави лидер утопијског покрета, који је Толстој основао.

Неупућени Валентин је изненађен турбулентном природом брачних односа Толстојевих, а његова лојалност ће више пута бити тестирана, док покушава да се избори са страшћу која окружује славног писца.

У филму глуми и супруга Џејмса Мекавоја, Ен-Мери Даф, која тумачи лик Толстојеве ћерке Саше.

Режију филма Последња станица (The Last Station, 2009) потписује Мајкл Хофман.

Како смо преживели рат

Следи драма са елементима комедије, америчког редитеља Тода Солонца, која је премијерно приказана 2009. године на филмском фестивалу у Венецији, а на програму је 13. маја.

Џој је утврдила да се њен муж Ален није опоравио од чудноватог "душевног бола" и одлучује да побегне, тражећи утеху и савет од мајке и сестара.

Ту су и њен бивши вереник Енди, који је сада далеко, али који и даље не одустаје од намере да освоји њено срце. Затим њена сестра Триш, која упознаје Харвија, усамљеног разведеног човека пред пензијом, и нада се да ће нови мушкарац у кући њеној крхкој породици донети стабилност.

Ту је и сестра Хелен која мисли да је угрожавају и породица и успех у Холивуду; затим мајка Мона, која не може без своје огорчености према мушкарцима и Харвијев син Марк.

Судбине ових људи су наизменично смешне и тужне, међусобно се преплићу како би створили калеидоскопски портрет дубоких осећања заробљеника љубави и живота за време рата.

За редитеља Тода Солонца, "ратно време" није историјски период, већ стално стање, не само непрестана битка између полова већ и бескрајна борба између личних жеља и друштва које их спутава.

Улоге у филму Како смо преживели рат (Life During Wartime, 2009) тумаче Киран Хајндс, Ширли Хендерсон, Алисон Џејни, Шарлота Ремплинг, Али Шиди, Мајкл Кенет Вилијамс.

Током маја гледаћете и филм Љубавнице (Two Lovers), као и филм Звезда која недостаје (The Missing Star).

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару