Пролећни биоскоп на РТС-у

У последњој недељи априла, сваког радног дана на Првом програму РТС-а у термину од 13.30, стиже Пролећни биоскоп са филмовима за све генарације.

Овогодишњи Пролећни биоскоп почиње легендарним анимираним филмом Тарзан (Tarzan, 1999) - петак 22. арпил.

Овенчан Оскаром и Златним глобусом за најбољу песму You´ll Be in My Heart, коју у оригиналу изводи легендарни Фил Колинс, цртаћем редитеља Криса Бака изузетно је успела адаптација романа Едгара Рајса Бароуза.

До данас је о легендарном "човеку мајмуну" снимљено 89 филмова, а у најпознатије од њих убрајају се наслови у којима је Тарзана од тридесетих до шездесетих година 20. века тумачио славни Џони Вајсмилер.

Кад на британском једрењаку, недалеко од обала Африке, избије велики пожар, једини који успеју да се спасу су млади супружници са недавно рођеним синчићем.

Домогавши се обале, родитељи у крошњи високог дрвета изграде скромну кућицу. Неколико месеци касније плач дечачића зачује добродушна горила Кала.

На стаблу Кала затекне опустелу и потпуно разрушену кућицу, те из крвавих трагова закључи да су њени становници били жртве тигра Сабора. Једини који је преживео напад је насмејани дечачић.

Одрастајући уз младу мајмуницу Терк и разиграног слона Тантора, Тарзан с годинама стаса у одважног и атлетски грађеног младића који се вешто, попут мајмуна креће џунглом и крошњама дрвећа.

А онда, једног дана млади Тарзан почне да примећује да се разликује од мајке Кале, пријатеља и оца, вође чоппора који га никад није прихватио.

Управо када Кала одлучи да му открије понешто о његовом пореклу, Тарзан с пријатељима први пут у животу зачује хице из пушке...

Ени

Током последње недеље априла у оквиру пролећног биоскопа гледаћете и римејк филма Ени (Annie, 1999) - понедељак 25 април.

Једанаестогодишња Ени живи у сиротишту које читавог живота води окрутна госпођа Ханиган.

После неколико безуспешних покушаја да побегне, Грејс Фарел долази по девојчицу у сиротиште и води је на две недеље незаборавног ускршњег провода, у породицу мултимилијардера Оливера Варбакса.

Ени полако али сигурно осваја срца породице милијадера која пожели да је усвоји. Међутим, Ени очајнички покушава да пронађе своје биолошке родитеље.

Једина смерница коју може да следи јесте медаљон који јој је остављен када је, као беба, донета у сиротиште.

Улоге тумаче Алиша Мортон, Виктор Гарбер, Алан Каминг и други. Режију римејка истоименог филма из 1982. године потписује Роб Маршал.

Пут славе

У уторак 26. априла следи филм Пут славе (Glory road, 2006) снимљен према истинитом догађају који датира од пре више од 40 година.

Реч је о легендарном кошаркашком тренеру који је оформио тим којем нико није могао да парира.

Дон Хаскинс добија задатак да у Сједињеним Америчким Државама пронађе највеће кошаркашке таленте, без обзира на њихово порекло и расну припадност.

Његовом тиму из Тексаса, који је био састављен од седморице црнаца и петорице белаца, нико није могао да стане на пут.

Иако су, у расно подељеној Америци, били предмет исмевања, због већинског броја црних играча, то их није омело да постигну врхунске резултате у сезони 1965/1966.

Успех легендарног тексашког састава приписује се, свакако, тренеру Хаскинску који је код неколико младића из познатог америчког гета успео да препозна таленат и од њих направи праве звезде. Режију филма потписује Џејмс Гартнер.

Термин у 13.30, у среду, је резервисан за филм Нема одустајања (Stick it, 2006).

После сукоба са законом, бунтовна седамнаестогодишњакиња Хали Грим мора да похађа елитну гимнастичарску академију, коју води легендарни тренер Барт Викерман.

Халин бунтовнички дух и досетљивост брзо ће уздрмати ствари у строгој школи и донети јој нове пријатеље, али и огорчене непријатеље.

Она је у правом чуду, када у новом тренеру неочекивано нађе савезника и научи да поштовање увек мора да буде двосмерно.

У главним улогама су Џеф Бриџис и Миси Переграјм. Режисер филма је Џесика Бендинџер.

Две даме и шампион

Следи забаван Дизнијев играни филм о две баке које, иако су већ одавно у пензији, покушавају да докажу да се још увек на њих може рачунати - Две даме и шампион.

У главним улогама Олимпија Дукакис, Марион Рос, Дејвид Делуис, Сара Стрејнџ, а режију потписује Џефри Бери.

Овогодишњи Пролећни биоскоп завршава се анимираним филмом Чудовишта (Monsters Inc., 2001) о двојици нераздвојних пријатеља који раде у фабрици која производи енергију користећи плач деце!

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару