Фестивал фестивала у априлу

Филмови који су обележили филмске фестивале широм света и током арпила на РТС-у. Најразличитији жанрови, кинематографије и ауторски приступи. Сваког петка на Другом програму РТС-а, у 22.00.

И овог априла моћи ћете да пратите филмове који су имали запажене успехе на водећим интернационалним фестивалима, а циклус филмова на Фестивалу фестивала, на Радио-телевизији Србије, започиње последњим филмом Хита Леџера - "Имагинаријум доктора Парнасуса" из 2009 године.

Један од најоригиналнијих филмова из опуса монтипајтоновца Терија Гилијама завршен је заједничким напорима пријатеља Хита Леџера после његове изненадне смрти током снимања.

У модерном Лондону путујући театар доктора Парнасуса пружа радозналима прилику да, прошавши кроз огледало, уђу у свет из своје маште. Посетиоци не знају да је доктор Парнасус, једном давно, склопио уговор са ђаволом.

Доктор је добио младост, а демон право да добије његову ћерку када напуни 16 година.

Тај тренутак се ближи, и доктор Парнасус склапа још један договор са ђаволом - Валентину ће добити онај ко први заведе пет душа.

Доктор Парнасус обећава Валентинину руку младићу који пристане да му помогне у тој трци са временом, упуштајући се у авантуре у свету изван реалности како би исправио грешке из прошлости.

Изненадна смрт главног актера, Хита Леџера, на мање од половине снимања замало је натерала Гилијама да прекине са снимањем.

Тројица Леџерових пријатеља - Џони Деп, Колин Фарел и Џад Ло, пристали су да преузму Леџерову улогу како би филм био завршен.

Гилијам је направио мале измене у сценарију, додавши да се особама које прођу кроз огледало дешава да промене лик, и снимање је настављено.

Улоге тумаче Хит Леџер, Џони Деп, Џад Ло, Колин Фарел, Кристофер Плмер и други. 

Режију филма Имагинаријум доктора Парнасуса (The Imaginarium of Doctor Parnassus) потписује Тери Гилијам - петак, 8. април.

Следи филм "Тихи Американац". Радња филма смештена је у Сајгон 1952. године. Предивни егзотични и мистериозни град ухваћен у загрљај вијетнамског рата за ослобађање од француског колонијалног статуса.

Придошлица Алден (Бренден Фрејзер) амерички идеалиста који ради при екипи медицинске помоћи спријатељује се са дописником Лондон Тајмса Томасом (Мајкл Кејн).

Када Томас упозна Алдена са својом прелепом младом вијетнамском љубавницом Фуонг њих троје су увучени у искушење страшног љубавног троугла који води до серије шокантних открића и коначно до убиства.

Ништа и нико није оно за шта се представља у овој снажној адаптацији класичног романа Грејема Грина пророчанској причи о љубави издаји убиству и коренима.

Режију дилма Тихи Американац (The Quiet American, 2002) потписује Филип Нојс.

Игор Стравински и Коко Шанел

Овог месеца на програму РТС-а биће приказан и филм "Коко Шанел и Игор Стравински".

Филм почиње у Паризу 1913. Иако Коко гаји дубока осећања према богатом и згодном играчу пола Артуру - Боју Капелу, кључно извођење "Посвећења пролећа" Игора Стравинског изазива у њој одушевљење.

Повици, звиждуци и негодовање публике обележили су ову премијеру. Балет Стравинског је дивљи и примитивни напад на буржоаски укус, претходница хаоса који ће угушити Европу.

Коко препознаје сродну душу, јер и њена идеја женске моде изазива слична осећања.

Убрзо по свршетку рата, њих двоје се поново срећу. Коко је сада богата и успешна, али погођена Бојевом смрћу у саобраћајној несрећи.

Игор, будући да је проглашен отпадником после бурне револуције у родној Русији, сада је избеглица који живи у егзилу у Паризу.

Пошто је чувени Сергеј Ђагиљев, упознао Коко с Игором, она позива композитора, његову жену и њихово четворо деце у своју нову вилу "Бел респиро" у Гаршеу.

Следи прича о узајамној привлачности између двоје уметника, фино уравнотежена са оданошћу и љубављу коју Стравински осећа према жени и породици.

Улоге: Мадс Микелсен, Ана Муглали, Јелена Морозова, Наташа Линдинже, Раша Буквић...

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару