Додела Оскара ексклузивно на РТС-у

Сазнајте први ко су овогодошњи добитници најпрестижнијих филмских награда - ФИЛМСКИ ПРОГРАМ РТС-а - ВАША УЛАЗНИЦА У СВЕТ ПОКРЕТНИХ СЛИКА

И ове године, у ноћи између 27. и 28. фебруара, РТС директно преноси доделу најпрестижнијих филмских награда. Из студија РТС-а доделу награда Америчке филмске академије коментарисаће Сандра Перовић и Младен Поповић, а пренос почиње сат времена после поноћи уводним програмом - црвеним тепихом, а укључење у Кодак театар је у 2.30.

Британски филм Краљев говор, са Колином Фиртом у главној улози, номинован је за Оскара у 12 категорија, док је остварење браће Коен Човек звани храброст добило десет номинација.

Историјска драма Краљев говор надметаће се, између осталог, у категоријама за најбољи филм, најбољег глумца у главној улози (Колин Фирт), најбољу епизодну женску улогу (Хелена Бонам Картер) и најбољу мушку епизоду (Џефри Раш).

За Оскара за најбољи филм у трци су, осим Саге о краљу Џорџу Шестом и вестерна Човек звани храброст, психолошки трилер Црни лабуд, боксерска драма Борац, научнофантастични хит Почетак и прича о лезбијској породици Деца су добро.

У истој категорији, кандидати су и прича о преживљавању 127 сати, филм о оснивачима Фејсбука Друштвена мрежа, анимирани филм Прича о играчкама и криминалистички трилер Зима до костију.

Човек звани храброст биће у конкуренцији за позлаћене статуете и за најбољег главног глумца (Џеф Бриџиз) и најбољу женску епизоду (14-годишња Хејли Стајнфелд).

По осам номинација добила су остварења Почетак и Друштвена мрежа.  Кандидати за Оскара за режију су Дарен Аронофски (Црни лабуд), Дејвид О. Расел (Борац), Том Хупер (Краљев говор), Дејвид Финчер (Друштвена мрежа) и браћа Џоел и Итан Коен (Човек звани храброст).

Конкуренти Колину Фирту и Џефу Бриџизу у трци за Оскара за главну мушку улогу су Џеси Ајзенберг (Друштвена мрежа), Џејмс Франко (127 сати) и Хавијер Бардем (Прелепо).

За Оскара за главну женску улогу надметаће се овогодишње добитнице Златних глобуса Анет Бенинг (Деца су добро) и Натали Портман (Црни лабуд), а конкуренткиње су им Никол Кидман (Пут у непознато), Џенифер Лоренс (Зима до костију) и Мишел Вилијамс (Blue Valentine).

Кристијан Бејл (Борац), Џон Хокс (Зима до костију), Џереми Ренер (Град лопова), Марк Рафало (Деца су добро) и Џефри Раш (Краљев говор) у трци су у категорији глумца у епизодној улози.

Номинације за женску епизоду припале су Хејли Вилијамс (Човек звани храброст), Хелени Бонам Картер (Краљев говор), Џеки Вивер (Анимал Кингдом) и двема глумицама у филму Борац - Мелиси Лео и Ејми Адамс.

За Оскара за најбољи филм снимљен ван енглеског говорног подручја надметаће се Прелепо из Мексика, грчки филм Dogtooth, Incendies из Канаде, алжирски филм Hors-la-loi и овогодишњи добитник Златног глобуса - данско остварење In a better World.

Водитељи свечаности биће глумица Ен Хатавеј и њен колега Џејмс Франко.

Ен Хатавеј, чија је најновија улога у филму Love and Other Drugs, била је 2008. године номинована за награду Америчке филмске академије за главну улогу у филму Rachel Getting Merried, а играла је и у насловима Принцезини дневници, Ђаво носи Праду и Алиса у земљи чуда.

Џејмс Франко, којем је најновија улога у филму 127 сати, играо је и у остварењима Једи, моли, воли, трилогији Спајдермен, као и филмовима Милк и Ананас експрес.

Тако се наставља пракса са претходне доделе Оскара, када је, такође, било два презентера (Стив Мартин и Алек Болдвин).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару