Госпођица Марпл на РТС-у

У најбољем стилу краљице кримића, госпођица Марпл наставља да решава интригантне злочине. Сваког уторка и четвртка, на првом програму РТС-а, у 13.30.

Џејн Марпл се увек труди да буде заинтересована за оно што се другим људима догађа, мада ништа толико не побуђује њену радозналост као изненадна смрт, скандал, уцена, убиство.

Рањени човек у цркви, закопано благо, фатални пад с коња, леш и кројачки метар, девојка којој је смештена крађа, осумњичени са бодежом, случајеви су у којима госпођица Марпл ужива.

За разлику од Поароа, који је био светски човек, госпођица Марпл никуда није мрднула из свог идиличног сеоцета Сент Мери Мид.

Џејн Марпл је други лик по значају у романима славне списатељице Агате Кристи, одмах после Херкула Поароа.

После авантура Џејн Марпл у филмовима Убиство у Викаријату, Убиство у библиотеци и У 4.50 са станице Педингтон, интригантне авантуре се настављају.

У наставку циклуса следи филм Најављује се убиство (Marple: A Murder is Announced, 2005). Госпођица Марпл решава мистериозно убиство. Радња се дешава у малом селу Чипинг Клегхорм, почетком педесетих година прошлог века.

У локалним новинама се појављује оглас: "Најављује се убиство, које ће се догодити у петак, 29. октобра, у 6.30 по подне, у Литл Педоксу".

Власник пансиона "Литл Педокс" је Летиција Блеклок. Многобројни гости, вођени радозналошћу, окупљају се те судбоносне вечери у пансиону. У 6.30, изненада нестаје светла, на вратима се појављује човек са бакљом у руци, а потом се чују и хици.

Шта се заправо догодило нико не може да открије, осим госпођице Марпл, која је и овог пута уверена да је на правом путу.

Филм је снимљен према истоименој књизи Агате Кристи, коју је написала 1950. године.

Следи филм Уснуло убиство (Marple: Sleeping Murder, 2006) који је снимљен према истоименом крими роману Агате Кристи. Иако је написан током Другог светског рата, објављен је тек 1976. године.

Верује се да је Кристијева тај роман написала у исто време када је написала Завесу, последњу пустоловину легендарно Херкула Поароа.

Џајлс и Гвенда Рид недавно су допутовали са Новог Зеланда и траже одговарајућу кућу у Енглеској.

Викторијанска вила са погледом на Дилмут чини се да је прави избор.

Међутим, недуго пошто су се уселили, почињу да се догађају необичне ствари. Гвенду стално прогони осећај да је ту већ била.

Џајлс, потом, одлази у Лондон да посети рођака Рејмонду Веста, који непрестано обилази најдражу тетку Џејн Марпл.

Када јој испричају о невероватним стварима које доживљава у свом дому, госпођица Марпл реши да се заједно са њим врати у кућу, у покушају да још једном реши мистерију.

Јунакиња краљице кримића, госпођица Марпл, наставља да решава мистериозне злочине и у филму Прст који се миче (The Moving Finger, 2006).

Гари Бартон и његова сестра Џоана опорављају се у Лимстоуну после саобраћајне несреће. Недуго по њиховом доласку, Гари добија отворено писмо. Од свог лекара Овена сазнаје да таква писма одавно круже тим местом.

Епидемија мистериозних писама наводи викарову жену да у помоћ позове своју пријатељицу Џејн Марпл.

Госпођици Марпл ништа не може да промакне, па тако ни љубавне афере и чињеница да се испод мирне површине идиличног места назиру тужни и огорчени становници. Права узбуна у Лимсоуну настаје после мистериозне смрти једне жене поред које је стајало опроштајно писмо. 

Иако сви верују да је реч о самоубиству, госпођица Марпл сумња у то и коначно наилази на траг који би могао да потврди њене сумње.

Њена истрага скреће са пута после још једне мистериозне смрти која је шокирала грађане, али убрзо повезује та два случаја и долази до шокантних доказа.

Сценарио за филм Зла судба (By the Pricking of My Thumbs, 2006) адаптиран је према истоименом роману Агате Кристи и важи за један од њених најмрачнијих и најјезивијих романа.

Госпођица Марпл држи кључ који би могао да отвори врата на која нико не би смео ни да покуца.

Томи и Тапенс Бересфорд одлучују да је време да изврше своју дужност и посете стару пријатељицу и веома непријатну тетку у дому старих.

Та посета донеће им нешто сасвим неочекивано: наследство, мистериозну кућу, црну магију, нестали надгробни споменик, али и смртну опасност коју, наизглед, не могу да избегну. Џејн Марпл и овог пута има одговор на савршени злочин.

Филм Ситафордска мистерија (The Sittaford Mystery, 2006) започиње сценом у удаљеној кући у срцу Дартмура. Шесторо људи окупљених око малог округлог стола приступа спиритуалистичкој сеанси.

Тензије незаустављиво расту када се појави мистериозна порука кратког садржаја: Капетан - мртав - убијен.

Да ли је то црна магија или само нечија неслана шала? Једини начин да се то сазна јесте да се пронађе капетан.

Ипак, отежавајућа околност је та што је његов дом удаљен шест миља од града, а снежне лавине су блокирале све путеве. Ипак, интрига је јача од тога, па неко мора да крене на пут.

Сценарио је адапртиран према истоименом роману Агате Кристи који је издат 1931. године.

Хотел Бертрам (At Bertram's Hotel, 2007)

Долазак госпођице Марпл на одмор у луксузни лондонски хотел "Бертрам" поклапа се с доласком још једне гошће, Бес Сеџвик.

Долазак бригадира Лускомбеа са својом штићеницом Елвиром узнемириће Бес, а у гђици Марпл пробудити знатижељу.

Елвира, да би чула ко би наследио новац, кад би се њој нешто догодило, расправља о својој будућности с бригадиром који не разуме њено инсистирање.

Њихов разговор прекида Малиновски тражећи Бес. Те вечери, Елвира га назове и уговори састанак.

Бес приговара Малиновском да је намерно довео Елвиру у хотел, не би ли покушао да је помири са ћерком које се одавно одрекла.

Госпођица Марпл прати Бес и проматра њен разговор с Малиновским. Очигледно је да њих двоје нешто планирају, а на Џејн Марпл је да открије да ли се иза тога крије злочин.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару