Фестивал фестивала у јануару

И током јануара моћи ћете да пратите филмове који су имали запажене успехе на водећим интернационалним фестивалима. Најразличитији жанрови, кинематографије и ауторски приступи. Сваког петка на Другом програму РТС-а, у 22.00.

Циклус филмова Фестивал фестивала започиње венецијанским победником 2007. године - Мртва природа, следи документарац о легендарним Стонсима Shine a lite, а завршава се вишеструко награђиваним филмом Адамов нови живот.

Документарни филм оскаровца Мартина Скорсезеа посвећен групи The Rolling Stoner премијерно је приказан у Берлину, на отварању 58. берлинског филмског фестивала.

Филм Shine a light, насловљен према нумери с албума Exile on Main St. из 1972. године, сниман је у току две вечери, 29. октобра и 1. новембра 2006. године, у театру Beacon у Њујорку.

Филм бележи невероватан наступ по многима највећег светског рокенрол бенда, а снимили су га еминентни амерички редитељ и изузетна екипа водећих директора фотографије.

За Скорсезеа је Beacon био савршено место - довољно велико за камере, расвету и шине, а довољно мало да изблиза забележи легендарне Стонсе.

Камерама су управљали неки од највећих директора фотографије у филмском бизнису, укључујући Алберта Мејлса, који је радио са Стонсима на филму Gimme Shalter, и двоструког оскаровца Џона Тола, а све под надзором Скорсезеовог директора фотографије, Роберта Ричардсона, који је добио два Оскара и био номинован још три пута.

Идеја за филм потекла је од вође бенда, Мика Џегера. У почетку је идеја била да се сними филм о турнеји.

Џегеров оригинални концепт био је да се сними њихов највећи концерт свих времена у Рио де Жанеиру.

Поред Мика Џегера, ту су и Кит Ричардс, Чарли Вотс и Рони Вуд.

Ово је, иначе, друго Скорсезеово дело посвећено легендарним музичарима. No diretcion Home, који је снимио 2005. године, посвећен је Бобу Дилану.

Мртва природа 

Фестивал фестивала наставља се вишеструко награђиваним филмом Мртва природа који је приказан у оквиру главног програма Венецијанског фестивала 2006. године.

Филм је увршћен у програм у минут до дванаест, последњег дана фестивала, као филм изненађења.

Фенгђе је стари град који се већ налази под водом, али његово ново суседство још није завршено. Рудар Хан Санминг путује у Фенгђе да потражи бившу жену, коју није видео 16 година.

После сусрета поред реке Јангце, њих двоје одлучују да се поново венчају. Шенг Хонг, медицинска сестра, путује у Фенгђе да потражи мужа, који се већ две године не враћа кући.

Њих двоје се грле испред бране Три кланца. Без обзира на плес, с тугом прекидају и одлучују да се разведу.

Улоге у филму тумаче Санминг Хан, Хонг Веј Вонг, Тао Џао. Режију потписује Џанг Ке Ђа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару