Циклус вестерна на РТС-у

Током новембра, сваког уторка и четвртка у термину од 13.30 часова на Првом програму РТС-а, можете погледати најбоље вестерн филмове који су обележили америчку кинематографију почетком друге половине 20. века.

Циклус вестерн филмова на Радио-телевизији Србије започиње, према суду многих критичара, јединим жанровски чистим вестерном Фреда Зинемана, Тачно у подне.

Радња филма смештена је у временски теснац - одиграва се између пола једанаест и поднева, тачније петнаест минута касније. Година је 1880., а место дешавања, наравно, Дивљи запад.

Вил Кејн, сада већ бивши шериф Хедливила, жени се Ејми и оставља миран и просперитетан град не би ли са њом отпочео нови живот.

У том тренутку стиже депеша да се Франк Милер Враћа. Потврда за то је и присуство тројце његових колега који га чекају на станици још од пола 11, иако воз стиже тачно у подне.

Кејн зна да се Милер враћа у град само да би га гонио до изнемоглости и на концу убио (јер је захваљујуци шерифу одлежао казну од 5 година због убиства) и схвата да не може да побегне од његове банде (а понајвише од себе).

Зато покушава да окупи "дочек" за Милера. Нажалост, не иде баш све како је замислио... У главним улогама Гери Купер и Грејс Кели.

Обрачун код ОК Корала

Циклус вестерна наставља се једним од најбољих каубојских филмова свих времена Обрачун код ОК Корала, у режији Џона Стерџиса. Филм прати однос две легенде - Вајта Ерпа (Барт Ленкастер) и Дока Холидеја (Кирк Даглас).

Када Ерп спаси Холидеја од банде, закрвљени непријатељи постају пријатељи и заједно одлуче да очистите Запад од разуздане банде Клентон. Филм је двоструко номинован за Осцара 1958. године.

Стерџис је режирао филм према сценарију Леона Јуриса, којем је као пример послужио новински чланак. Иако је историјска позадина у филму измењена, Стерџисов вестерн оправдано је понео епитет најузбудљивије екранизације важног овог догађаја у насељавању америчког југозапада и грчевите битке за успостављање реда и закона.

О истанчаном споју драме и акције у овом филму сведочи чињеница да је Стерџис портретисао ликове Вајта и Дока, кроз њихов међусобни однос и однос са женама у које су били заљубљени, и истовремено приказао напете револверашке обрачуне у узалодној борби против безакоња.

Човек који је убио Либертија Валанса

У оквиру овог циклуса на програму је и филм Човек који је убио Либертија Валанса, класични вестерн Џона Форда са Џејмсом Стјуартом, Џоном Вејном и Ли Марвином у главним улогама. Филм је настао као адаптација кратке приче Дороти М. Џонсон.

Филм почиње са припремама за сахрану. Амерички сенатор и његова жена враћају се у мали град у централној Аризони. Новинар упита сенатора зашто је дошао да сахрани, очигледно, никога, на шта сенатор покушава да му да адекватан одговор и филм се развија као флешбек.

Човек који је убио Либертија Валанса премијерно је приказан 1962. године, а захваљујући класичној причи и популарним звездама постигао неочекивано велики успех.

Године 1963. био је номинован за Оскара у категорији најбољих костима и тако ушао у историју светске кинематографије као је један од ретких вестерна који су били номиновани за ту престижну награду.

Филм је задржао велику популарност кроз приказивања на телевизији. Уз филмове Трагачи и Моја драга Клементинa, сматра се једним од најбољих вестерна Џона Форда.

Рио гранде

Филмом Рио Гранде (последњи део вестерн трилогије Џона Вејна о америчкој коњици из 1950. године) наставља се циклус вестерна на РТС-у. Прва два филма била су Fort AФорт Апацхе из 1948. године и Носила је жуту врпцу из 1949. године. Џон Вејн тумачи главну улогу као Кирби Јорк.

Пуковник Јорк одлази на границу како би је обранио од напада одметнутих Апача. Јорк је растрзан између Апача и младих неискусних новајлија, којих има премало да би задовољили потребе службе.

Ситуација се додатно погоршава кад у одред стиже његов син (којег није видео пуних петнаест година), Џеф Јорк. Будући да не жели да изгледа као да фаворизује свог сина, пуковник Јорк односи се према њему доста строго, што додатно компликује већ нарушене породичне односе...

Међу филмовима који ће бити приказани током новембра је и филлм Јахачи на дуге стазе. Овај биографски вестерн прати четири банде коју чине браћа: Јангстери, Џејмсови, Милерови и Фордови.

Они формирају једну групу и праве хаос у Мисурију. У међувремену, представници закона не успевају да надмудре каубоје у бекству, а они су, с друге стране, заузети неминовним расколима у банди.

Режисер Волтер Хил ангажовао је глумце који су у стварном животу браћа: Кичове, Карадинове, Квејдове и Гестове.

Седморица величанствених

Коначно, када говоримо о циклусу вестерна, ту су и незаобилазни Седморица величанствених, легендарни филм из 1960. године који је режирао Џон Стерџес. У главним улогама Јул Бринер, Илај Волак и Стив Маквин.

Мексичко село чија популација не познаје насиље већ само мукотрпан рад на земљи на сталном је удару бандита који им отимају храну загорчавајући им живот. Уморни од константног израбљивања и терора консултују се са сеоским мудрацем који им поручује да је време за борбу.

Представници сељана одлазе преко границе не би ли пронашли оружје, међутим, у једном мирном америчком градићу наилазе на Вина и Криса, двојицу пријатеља и револвераша који их уверавају да им је паметније да унајме људе који знају с оружјем...

Седморица величанствених се окупља и одлазе у село где недељама обучавају становнике истовремено спремајући обрану села...

Током новембра, у оквиру овог филмског циклуса, који можете пратити на Првом програму РТС-а сваког уторка и четвртка, биће емитовани и филмови Hang em high, Quigley down high i Chato's land.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 28. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару