Фестивал фестивала на РТС-у

Друга сезона циклуса филмова који су обележили филмске фестивале широм света. Најразличитији жанрови, кинематографије и ауторски приступи. Сваког петка на Другом програму РТС-а.

И ове јесени моћи ћете да пратите филмове који су имали запажене успехе на водећим интернационалним фестивалима од Кана и Венеције преко Мадрида, Сан Себастијана, Берлина, Њујорка, Палм Спрингса, па све до Лос Анђелеса.

Филмскип рограм РТС-а током прошле и ове године емитовао је више од 30 филмова са свих меридијана.

Овогодишњи циклус започињемо филмом Књига љубави који је 2004. године био номинован за Гранд при "Санденс" фестивала.

Реч је о комедији Алана Брауна у којој млади пар Елејн и Дејвид Вокер, иначе професор историје у једној средњој школи, сусрећу усамљеног петнаестогодишњег дечака Чета.

Убрзо се с њим спријатеље, међутим, Чет се заљубљује у Елејн са којом се упушта у љубавну авантуру на једно вече. Елејн убрзо открива Дејвиду шта се заправо догодило, што битно нарушава њихов некадашњи складан и миран живот...

Вишеструко награђивани "Вавилон"

Ту је и права посластива за све љубитеље добре драме - вишеструко награђивани филм Вавлион у режији Алехандра Гонзалеса Инаритуа. Главне улоге у филму тумаче Бред Пит и Кејт Бланшет.

Наоружани винчестерком, два млада Мароканца крећу у потрагу за породичним стадом коза. Одлучују да испробају пушку у тишини пустиње, али метак путује много брже но што су очекивали.

Потребан је само трен да се сударе животи четири групе странаца на три континента. Пар америчких туриста, глуву јапанску тинејџерку која се супротставља оцу и дадиљу Мексиканку која без одобрења води двоје америчке деце преко границе захвата талас несреће која поприма неслућене димензије.

Нико од њих се не среће упркос неочекиваној вези која постоји између њих, изоловани су јер нису у могућности да комуницирају с људима око себе.

Већ наредне недеље очекује нас француски трилер Укус моћи у режији Клода Шаброла који је био номинован за Златног медведа на филмском фестивалу у Берлину 2006. године.

Шармант добија задатак да истражи и разреши комплексан случај проневере и злоупотребе новца из државног буџета и да пред суд изведе председника моћног индустријског конгломерата.

Како се истрага запетљава и она задире све дубље, полако осећа како њена моћ расте; што више тајни спознаје, добија више материјала за уцену.

Истовремено, њен приватни живот се распада. Убрзо се суочава са неизбежним питањима: до ког степена може проширити своју моћ пре него што пређе дозвољену границу и колико дуго се људска природа може одупирати моћи пре него што постане зависна од ње?

Тамо где је истина

Током септембра гледаћемо и филм Атом Егојана Тамо где је истина који је 2005. године био номинован за Златног лава на филмском фестивалу у Кану.

Главне улоге у овој драми тумаче Кевин Бејкон, Колин Фирт и Алисон Ломан. Лени Морис и Винс Колинс су најпопуларнији забављачи крајем педестих, звезде комедије на позорници и великом екрану и виша класа телетонског круга.

Када у њиховој хотелској соби пронађу прелепу младу жену, чини се да нису криви због злочина и нико их не оптужује, међутим, скандал их натера да свако крене својим путем покушавајћи да оствари успешну соло каријеру.

Петнаест година касније, опсесивна обожаватељка и умишљена репортерка Карен Оконор покушава да открије шта се десило овом обожаваном дуету из света шоу-бизниса.

Млада жена брзо залази сувише дубоко док испитује прошлост овог пара који никада заиста није престао да се понаша раскалашно.

Док филм одважно корача по пакленом свету Ленијевих и Винсових сексуалних склоности, Карен се суочава с истином која лежи иза њихове углађене спољашњости.

Током октобра на програму Фестивал фестивала су In the electric mist (Берлин 2009: Номинација за зЗлатног медведа), The Pillow book (Каталонски интенационални фестивал 1996: Награда за најбољи филм), Lonesome Jim (Санденс 2005:Номинација за Гран при), Snow Cake (Берлин 2006: Номинација за Златног медведа) и Lady Chatterly (Трибека филм фестивал: Награда за најбољу глумицу).

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 28. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару