Милерово раскршће

Гангстерска драма "Милерово раскршће" један је од најбољих филмова браће Џоела и Итана Kоена, кључних протагониста америчке кинематографије последње две деценије. Субота, 26. јун, Први програм РТС-а у 23.05 часова.

Сјајно режиран, проткан бројним културолошким референцама и њиховим типичним црним хумором, филм представља праву посластицу за све љубитеље доброга филма.

Радња је смештена пред крај двадесетих година прошлог века, а у средишту су приче две сукобљене мафијашке банде, ирска и талијанска.

Обе су добро организиране и везане строгим патријархалним правилима и наопаком, али чврсто израженом етиком.

У свету закрвљених банди нема жена, али ће појава Верне, која ће навести једног од главних актера да не игра по правилима, довести до потпуног краха хијерархиског мафијашког система.

У том тренутку почиње међусобни рат, а локалне власти стају на страну Италијана. Вођи Ирске мафије прету убиство јер полиција не жели да му пружи заштиту.

Свима постаје јасно да је једино решење да се врати мир и равнотежа међу супарничким клановима да се "уклони" главни узрок сукоба, а то је Верна...

"Миллерово раскршће" je класичан кримић сa пуно шарма и смисла за црни хумор какав је браћу Коен одувек красио.

Визуални стил филма темељи се на контрасту црног и белог, а иако је прича клише, не може се рећи да је могуће предвидети је.

Двоглави режисер

Познати редитељски пар, у последњих двадесет година написао је и режирао бројне успешне филмове, од ексцентричних комедија (О брате, где си?, Аризона Јуниор, Велики скок), преко психолошких трилера (Човек који није био ту, Нема земље за старце), до жанровских мешавина (Фарго, Велики Лебовски, Спалити након читања).

Браћа заједно пишу сценарије, режирају филмове и баве се продукцијом, иако су до недавно Џоелу приписиване заслуге за режију, а Итану за продукцију.

Када раде монтажу обично користе псеудоним Родерик Џејнс. У свету филма познати су као двоглави режисер, будући да имају сличне идеје у својим филмовима. Наводно, глумац може да приђе било ком брату и поставити му питање и од обојице ће добити исти одговор!

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 28. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару