Читај ми!

Ексклузивно - ТВ премијера филма "Тома", 01. јануара само на РТС 1!

За предстојеће празнике РТС је одлучио да своје гледаоце обрадује најпопуларнијим домаћим остварењем у новијој српској историји - филмом Драгана Бјелогрлића и Зорана Лисинца, о чувеном композитору и певачу народне музике - Томи Здравковићу.

Филм "Тома" оборио је све рекорде гледаности у земљи и региону, многа срца је освојио и у Америци, а ако се нисте нашли међу преко милион гледалаца који су га погледали у биоскопима, имаћете прилику да то учините путем малих екрана у суботу, 01. јануара у 21.15 на Првом програму РТС-а.

Тома је биографско-драмски филм редитеља Драгана Бјелогрлића и Зорана Лисинца сниман скоро шест месеци на преко 10 локација и то у: Ваљеву, Београду, Авали, Перлезу, Тари, Баранди, Панчеву, Прибоју, Пријепољу, Црној Гори, Долову, Зрењанину и Чикагу.

Филм о животу популарног музичара, Томе Здравковића, кога у насловној улози тумачи глумац Милан Марић, побрао је најпозитивније критике како стручне јавности, тако и гледалаца широм региона, а уједно је оборио и поставио нове биоскопске рекорде: у првој недељи приказивања погледало га је више од 100.000 гледалаца, а у једном дану (2. октобра) имао је чак 35.000 посетилаца.

Овај филм представља импресионистички портрет Томе Здравковића који приказује његов живот од самих почетака до врхунца славе, преко његових љубави које су га инспирисале приликом компоновања неких од највећих хитова, као и односа са великим бројем пријатеља које је имао у уметничком миљеу Југославије. Поред Томе, у филму се појављују и други познати уметници тог времена - Силвана Арменулић (Тамара Драгичевић), Зоран Радмиловић (Радомир Николић), Мика Антић (Марко Јанкетић), Предраг Живковић Тозовац (Иван Зекић), Мића Орловић (Лазар Сакан), Лепа Лукић (Оливера Бацић), Кемал Монтено (Ђорђе Стојковић), Даворин Поповић (Филип Хајдуковић)...

У филму глуме и Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Паулина Манов, Андрија Кузмановић, Сања Марковић, Милена Радуловић, Милан Колак, Мирјана Карановић и Слободан Бода Нинковић.

Филм је светску премијеру имао на Филмском фестивалу у Сарајеву, док је већ сутрадан отворио Фестивал филмских сусрета у Нишу, где су Милан Марић, Тамара Драгичевић освојили награде за главне, а Сања Марковић и Андрија Кузмановић за споредне улоге.

Сценаристи филма су: Зоран Лисинац, Никола Пејаковић, Драган Бјелогрлић и Маја Тодоровић, док су продуценти Наташа Вишић, Драган Бјелогрлић, Жељко Јоксимовић и Владимир Лисинац. Музику је компоновао Жељко Јоксимовић. Директор фотографије је Горан Воларевић, сценографкиње су Јелена Сопић и Јована Цветковић, а костимограф Борис Чакширан.

Феномен "Тома" додатно је испраћен огромном популарношћу песме "Поноћ", коју је продуцент и композитор Жељко Јоксимовић специјално компоновао за овај филм, а која данас броји преко 14 милиона прегледа на јутјуб каналу.

Пројекат "Тома" реализован је у сарадњи са Телекомом Србија и Филмским центром Србије.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару