100. годишњица смрти Гаврила Принципа на РТС-у

Поводом стогодишњице смрти Гаврила Принципа која се обележава у суботу, 28. априла, РТС је припремио два филма – „Атентат“, који кривицу и кривце за избијање Првог светског рата посматра из потпуно другачије перспективе и „Сјене“, причу о судбини младобосанаца после атентата на аустро-угарског престолонаследника, за време служења затворске казне у Чешкој.

У 22.00 ч, на Првом програму РТС-а биће емитован трилер прослављеног аустријског режисера Андреаса Прохаске - Атентат (Das Attentat, 2014), који се усредсређује се на судбину Леа Пфефера, истражног судије у поступку против сарајевских атентатора, односно на притиске којим је царски Беч изложио свог истражитеља не би ли он „рутински" потврдио унапред осмишљену тезу - да је влада у Београду била наручилац атентата на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда.

„Приказао сам ружно лице оних који су одлучивали о рату и миру, али и снисходљиву послушност њихових следбеника и службеника", изјавио је Прохаске.

Увидом у садржај филма стиче се утисак да је режисер успео у свом науму. У његовој верзији, истражитељ Лео Пфефер схвата да је кривац за атентат унапред одређен и покушава да оспори веродостојност изнуђених признања од стране полиције, а која указују на то да су атентатори деловали по налогу из Београда. Пферер открива страшну истину о претећем рату и покушава да га спречи, тако што ће обавестити надлежне и јавност о „монтираној" истрази.

У 23.50 ч. следи филм Сјене, базиран на истинитим догађајима, бави се судбином Гаврила Принципа током боравка у чешком затвору Терезин. Главни део филм чине разговори њега и психијатра Мартина Папенхајма кроз које се откривају Принципови мотиви и идеали.

Тежиште филма је на аустријском чувару чешке националности, Франтишеку Леблу и једној непроспаваној ноћи после Великог рата у којој он евоцира успомене на боравак младобосанаца у Терезину. Присећање на мучења у којима је учествовао у периоду од скоро четири године боравка Гаврила Принципа и другова у тамници и разговоре Принципа са психијатром Папенхајмом, у Леблу стварају осећај кривице који га полако одвлачи у стање где се тешко разграничава стварност од фикције.

Сваким догађајем који израња из прошлости Лебл све више спознаје истину и у њему се јавља жеља за искупљењем...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару