Читај ми!

Фeстове премијере на РТС-у, у сусрет 44. Фесту

Од 5. до 28. фебруара у оквиру традиционалног РТС-овог циклуса, биће приказано 11 филмова који су обележили прошлогодишњи Београдски ФЕСТ. Мале кинематографије, попут јорданске и перуанске, затим остварења жена аутора, холивудске звезде у јаким уметничким филмовима, као и тематска и жанровска разноврсност - од истинитих животних драма, гротескних комедија, филмских есеја, историјских пустоловина, савремених ратних драма, до акционих трилера, чине овај циклус атрактивним за све укусе. Филмови су снимљени током 2014. и 2015. године.

Циклус отварају аргентинске Дивље приче (Relatos salvajes, 2014. - 5.2. РТС1 21.00) - сурова сатира свакодневних фрустрација у режији Дамијана Шифрона.

Кроз шест забавних, али социолошки трагичних сегмената, црна омнибус комедија о освети као најдеструктивнијем виду изражавања, настраном и махнитом реториком успешно сервира све њене нуспојаве- љутњу, издају, панику и то помешане са хумором и интелгенцијом.

Филм је био номинован за Оскара у категорији најбољи страни филм, а копродуценти су славна браћа Аугусто и Педро Алмодовар.

Колт 45 (Colt 45, 2014. - 12.2. РТС 1 21.00) - акциони трилер жанровског редитеља, белгијанца Фабриса ду Вела, снимљен у Француској, у маниру старих добрих француских крими филмова Алана Корноа и Мелвила.

Интригантан заплет - сукоб између полицијских фракција у чијем средишту је наивни полицајац, акција високог интензитета, дозирање ритма, бруталност какву изискује жанр, ауторска и глумачка вештина, чине овај "пулп филм" узбудљивим и забавним.

Трилер-драма Ескобар изгубљени рај (Escobar: Paradise Lost, 2014. - 19.2. РТС1 21.00) - са оскаровцем Бенисиом дел Тором, је дебитантски редитељски подухват глумца Андрее ди Стефана делом заснован на истинитим догађајима.

Приповеда о најтраженијем човеку у историји Колумбије и то из визуре младог канадског сурфера, кога је љубав увукла у злокобни вртлог Ескобаровог нарко-картела.

Главна подршка филму је бриљантни карактерни холивудски глумац, чији сигуран, примерено смирен и ненаметљиво ауторитативан наступ носи читаво дело.

Оскаром награђен филм за главну женску улогу Још увек Алис (Still Alice, 2014. - 26.2. РТС 1 21.00) - је америчка драма редитеља Ричарда Глацера и Воша Вестморленда, заснована на истоименом бестселеру.

У потресном увиду у стварност интелигентне и самоуверене, амбициозне професорке која пати од Алцхајмерове болести, пратимо страхове, осећања, надања и борбу главне јунакиње.

Џулијен Мур чији је партнер у филму Алек Болдвин, потврдила је изузетан глумачки таленат захваљујући којем гледалац проживљава сваку етапу њене болести у дубоко хуманом филму, који тера на размишљање.

Британско-француска копродукција Џема Бовери (Gemma Bovery, 2014. - 10.2. РТС2 22.00) редитељке фокусиране на женске ликове Ан Фонтин, приповеда о старим и новим љубавима у Нормандији, где је славни писац Гистав Флобер написао роман "Госпођа Бовари".

Јунаци комичне романсе деле не само имена са популарним литерарним ликовима, већ и карактерне црте.

Филм је заправо адаптација стрипа Поси Симондс из 1999. године, који је заживео у британском Гардијану сатирично приповедајући о животу и аспирацијама средње грађанске класе.

Француска звезда Фабрис Лукини и Бонд девојка Џема Артертон, отелотворили су јунаке гротескне приче.

За авантуристичку драму Дивљи живот (Vie sauvage, 2014. - 17.2. РТС2 22.00), који је у Сан Себастијану освојио специјалну награду жирија, француски редитељ и сценариста Седрик Кан инспирацију је нашао читајући новине.

У филм je преточио истиниту причу о Филипу Фурнијеу, оцу који је са својим синовима одабрао номадски живот у 21. веку - у хармонији без похлепе и зависти, у симбиози са природом и животињама.

Главног јунака који путујући са децом склапа нова пријатељства, тумачи готово непрепознатљиви Матје Касовиц.

Непретенциозно структуирана и режирана прича има и тамнију страну - одрастања деце у непрекидној сенци, јер полиција трага за њима.

Америчке звезде Џенифер Коноли и Килијан Марфи у главним су улогама дирљиве и обичне приче Главу горе не плачи (Aloft, 2014. - 24.2. РТС2 22.00)- првог филма на енглеском језику перуанске редитељке и сценаристкиње Клаудије Љосе, иначе рођаке славног писца Марија Варгаса Љосе.

Преплићући прошлост и садашњост - две временски удаљене радње, филм прати живот мајке која сусреће сина након две деценије, пошто га је напустила.

Тај сусрет је и катализатор канадско-перуанског "арт хаус" филма, пуног емоционалног разоткривања, у доброј мери инспирисаног латино америчком етнографијом и митовима.

У филму Бeле ноћи поштара Алексеја Трјапицина (Belye nochi pochtalona Alekseya Tryapitsyna , 2014. - 11.2. РТС2 22.00)- прослављени руски редитељ Андреј Кончаловски, добитник Сребрног лава за режију, инсистирао је на визуелној импресији.

Старији брат Никите Михалкова, сценариста Рубљова, аутор који је у руској фази потписао прекретничке филмове попут Првог учитеља и Сибиријаде, а у америчкој Помахнитали воз и Танго и кеш, снимио је готово нему драму у којој мирним сликама приповеда о неколицини људи који живе далеко од цивилизације.

Играни филм који оставља утисак документарног дела, подсећа на филмско филозофирање о усамљености и животу у тишини.

Након што му је Артист донео Оскара, француски редитељ литванско-јеврејског порекла Мишел Азанависијус искалкулисао је, да би му после лежерног и непретенциозног дела био потребан пројекат са великом темом.

Зато је за сложену и емотивно тешку ратну драму Потрага (The Search, 2014. - 18.2. РТС2 22.00) инспирацију пронашао у истоименом филму Фреда Цинемана из 1948. године.

Прича је смештена у окриље чеченског рата у Јељциново време, а у фокусу су изгубљени чеченски дечак који је након убиства родитеља занемео од ужаса и апсурдна судбина младог руског војника.

Поред Беренис Бежо и Анет Бенинг, у филму играју и руски и чеченски глумци.

Једна од најкомплетнијих и најхрабријих глумица данашњице, оскаровка Никол Кидман, звезда је напетог аустралијско-ирског мелодрамског трилера Земља странаца (Strangerland, 2015. - 25.2. РТС2 22.00) у режији Ким Фарент.

Нестанак двоје деце у градићу у аустралијској пустињи, окосница је ове "студије ситуације" и људи који су се нашли у њој, праћене суровим сликама природе и суморног друштвеног окружења и архитектуре.

Филм носи изражен психолошки реализам у глуми Никол Кидман, коју прате сјајни Џозеф Фајнс и Хјуго Вивинг.

Питорескна пустоловна прича Вук (Theeb, 2014. - 28.2. РТС1 21.00) редитеља Наџиба Абу Новара, победник такмичарског програма 43. Феста, номинована за Оскара у категорији најбољи филм ван енглеског говорног подручја, снимљен је у јорданској продукцији која је у кинематографском свету још увек егзотична дестинација.

Тема авантуристичког филма је опстанак на индивидуалном нивоу јунака и на нивоу опстанка читаве једне културе и начина живота.

Враћа нас у 1916. годину, у заборављени део османског царства међу ходочаснике, отоманске војнике, револуционаре, британске колонијалисте.

понедељак, 22. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару