Читај ми!

Мини-циклус Ентонија Мана

У оквиру мини-циклуса филмова америчког редитеља Ентонија Мана, од 16. новембра биће приказана четири остварења настала између 1958. и 1965. године - "Мала божија њива", филм који ће први пут бити приказан у Србији, "Ел сид", "Пад римског царства" и "Хероји Телемарка".

Ентони Ман, амерички позоришни и филмски редитељ у златно доба Холивуда словио је за ловца на глумачке таленте.

Од 1942. до 1950. године снимао је углавном нискобуџетна остварења. Велики успех постигао је са првим високобуџетним филмом, вестерном Винчестер 73 (Winchester 73, 1950), којим је започео серију оригиналних врхунских вестерна педесетих година, смештених у до тада неискоришћеним амбијентима шума, брда, планинских бујица.

Најчешће је сарађивао са сценаристом Борденом Чејсом, а омиљени глумац био му је Џејмс Стјуарт који је играо у осам Манових филмова, поред осталих у Окука реке, Гола мамуза, Далека земља. Његови фимови (у опусу су 42 наслова), препознатљиви су по динамичном приповедању, истанчаном осећају за психолошку карактеризацију ликова, као и по рафинираном и функционалном коришћењу питорескних крајолика.

Манови јунаци су стварнији од уобичајених стереотипова жанра. То су људи са манама и сумњама, помало неуротични или цинични у сукобу са најближима.

Мотиви пријатељства, али и освете, често супротстављених односа између браће, очева и синова карактеристични су за велики број филмова Ентонија Мана.

Циклус започиње 16. новембра приказивањем историјског спектакла, једног од најскупљих и најамбициознијих холивудских продукција тог времена Ел сид (El Cid, 1961) епског дела о легендарном шпанском националном јунаку Родригу Дијазу де Вивару, који се борио против Мавра у 11. веку. Иако моћне сценографије и раскошних костима, врхунске колор фотографије Роберта Краскера и сјајне глумачке поделе, у којој су Чарлтон Хестон и Софија Лорен, Ел сид је имао само једну номинацију за Оскара и то за најбољу песму.

Успех тог филма подстакао је Мана и продуцента Самјуела Бронстона да сличан рецепт понове и у следећем, још амбициознијем и спектакуларнијем пројекту Пад римског царства.

То се нажалост није догодило. Пад римског царства (The Fall of the Roman Empire, 1964) је историјски спектакл који предочава околности, које су довеле до пада једне од најславнијих цивилизација - одлично режиран, импресивне сценографије и сјајне музике композитора Дмитрија Тјомкина.

Допринос свеукупном утиску дала су врхунска глумачка имена, искусна у оживљавању историјских личности од Алека Гиниса, као Марка Аурелија Антонија, Софије Лорен, Џејмса Мејсона, Кристофера Пламера до Омара Шарифа.

Филм Мала божија њива (God's Little Acre, 1958) комедија са елементима драме и романсе, екранизација је истоименог дела Ерскина Колдвела о сиромашном фармеру који је запустио имање због опсесивне потраге за златом, које је наводно закопао његов деда.

Акциона драма снимљена по истинитом догађају из Другог светског рата Хероји Телемарка (The Heroes of Telemark, 1965) са Кирком Дагласом и Ричардом Харисом, приповеда о члановима Норвешког отпора у покушају да зауставе немачке трупе у производњи атомске бомбе.

понедељак, 22. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару