Читај ми!

Циклус филмова Столета Попова

Приказивањем документарца "Аустралија, Аустралија", који је 1976. године био југословенски кандидат за Оскара, 24. aвгуста на Првом програму РТС-а почиње циклус филмова jeдног од најзначајнијих македонских редитеља Столета Попова.

У оквиру ретроспективе биће приказано пет филмова, међу којима су Црвени коњ, Срећна Нова 1949, Тетовирање, Циганска магија.

Епски документарац Аустралија, Аустралија говори о животу македонских досељеника у државу на јужној хемисфери, а филм Срећна нова 1949 из 1986. године, представља сјајну уметничку антиципацију новог тоталитаризма. Награђен је "Златном ареном".

Прича о два брата различитих опредељења и судбина. Драма се одвија у атмосфери напетости и страха, за време сукоба КПЈ са стаљинизмом, у време информбироа.

Старији брат, повратник из Русије, бива неправедно оптужен и ухапшен. Млађег брата не занима политика, али привлачи братовљева жена и мафијашко подземље којим увелико шуште амерички долари.

На крају се испоставља да млада жена припада совјетској шпијунској агентури. Притиснута грижом савести што вара лажно оптуженог и ухапшеног мужа са његовим братом, на прагу нове године она бира смрт... Млађи брат бежи преко границе.

Филм у коме су главне улоге остварили Светозар Цветковић, Мето Јовановски, Владислава Милосављевић, Иван Бекјарев, биће приказан 25. августа на Првом програму РТС-а.

Драма Тетовирање из 1989. године, награђена је на Филмском фестивалу у Херцег Новом "Златном мимозом" за најбољу режију.

Филмска прича се одвија у Социјалистичкој Републици Македонији, тада делу Југославије, у време пропадања социјализма.

Радња почиње апсурдним догађајем: Илко, главни лик филма, након свађе са супругом напушта дом са једином ствари коју поседује, празним руксаком. Покушавајући негде да нађе мало мира одлази на железничку станицу, где постаје сумњив двојици полицајаца који га хапсе из само њима познатих разлога.

Остварење у коме главне улоге тумаче: Мето Јовановски, Љиљана Међеши, Столе Аранђеловић, биће приказано 26. августа на Првом програму РТС-а.

Драма Циганска магија из 1997. године, говори о циганској породици која чини последњи, очајнички напор да нађе свој излаз из Балканског апсурда и недаћа.

У њиховој причи се огледа универзална прича о одбаченима и неприлагођенима, заборављеним уличним херојима који се појављују у јавности само у читуљама или криминалној хроници.

Главне улоге у филму који ће бити приказан 27. августа тумаче: Бекир Аднан, Предраг Мики Манојловић, Петре Арсовски и Шабан Бајрамовић.

Oстварење Црвени коњ из 1983. године, приказује стање на македонско-грчкој граници почетком шездесетих година. Редитељ се бави тешком судбином Бориса Тушева, кога игра Бата Живојиновић и његових другара, који трпе тортуру грчких власти.

Главне улоге у филму који ће бити приказан 28. августа на Првом програму, тумаче: Коле Ангеловски, Велимир Бата Живојиновић, Мето Јовановски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару