Читај ми!

Tрадиционалне Фестове премијере на РТС-у

У сусрет 43. Међународном филмском фестивалу у Београду - "Фест 2015" који се одржава од 27. фебруара до 8. марта, на Првом и Другом програму РТС-а телевизијске премијере 12 остварења.

Уредник Редакције филмског и серијског програма Никола Попевић одабрао је квалитетне филмове из протекле две године, који се у жанровском распону крећу од литарарних адаптација, истинитих прича до биографских филмова, историјских драма и фантастичних филмова. Међу њима су француска, италијанска, пољска, јапанска британска дела награђивана на најпрестижнијим светским фестивалима као и од стране Европске, Британске и Америчке филмске академије.

Реч је о филмовима Плаво је најтоплија боја (La vie d'Adèle, 2013), Велика лепота (La grande bellezza, 2013), Ида (Ida, 2013), Филомена (Philomena, 2013), Какав отац такав син (Soshite chichi ni naru, 2013), Лех Валенса: Човек наде (Walesa. Czlowiek z nadziei, 2013), Нулта теорема (The Zero Theorem, 2013), Млада и лепа (Jeune & jolie, 2013).

У оквиру циклуса биће приказана историјска драма Невидљива жена (The Invisible Woman, 2013), успешан норвешки ноар филм Пионир (Pioneer, 2013), амерички Поред пута (Along the Roadside, 2013) и спектакуларна верзија бајке Лепотица и звер (La belle et la bête, 2014).

Традиционални циклус Фестове премијере на Телевизији Београд 1980. године покренуо је Радослав Зеленовић, тадашњи уредник Филмског програма са намером да гледаоцима прикаже неке од најбољих наслова приказаних на омиљеном београдском фестивалу.

Кански победник Плаво је најтоплија боја (04. фебруар, 22.35 РТС 2), љубавна прича две девојке, француског редитеља Абделатифа Кешиша, слови за један од најконтроверзнијих филмова у европској кинематографији.

Велика лепота италијанског редитеља Паола Сорентина, добитник америчког и европског Оскара уз предивне кадрове Рима прати хедонистичке шетње главног јунака кроз друштвени живот римске културне елите.

Историјска црно-бела драма Ида (11. фебруар, 22.00 РТС 2) пољског редитеља Павела Павликовског који је крајем 2014. године тријумфовао на додели награда Европске филмске академије, приповеда о смислу живота и појединачним судбинама у деликатном историјском контексту.

Награђен за сценарио у Венецији и наградом БАФТА, филм Филомена Стивена Фрирса са Џуди Денч, сведочи о истинитој причи о стотини ирске деце која су за добру новчану надокнаду, давана на усвајање имућним Американцима.

Филмску биографију Лех Валенса: Човек наде (05. фебруар, 22.25 РТС 2) оскаровац Анџеј Вајда посветио је нобеловцу - бившем пољском председнику и лидеру синдиката "Солидарност" у коме отворено приказује исечке из његовог живота због којих је често називан контроверзном личношћу.

Јапански филм Какав отац такав син који је режирао Хироказу Коре-еда, добитник награде жирија у Кану кроз причу о последицама замене беба отвара питања шта је права љубав и права срећа и да ли је материјално задовољство суштина живота у 21. веку.

Третирањем малолетничке проституције не у маниру социолошког трактата већ са благом дозом ироније, у филму Млада и лепа (12. фебруар, 22.20 РТС 2), француски редитељ Франсоа Озон наставља да се бави деликатним породични односима и различитостима у понашању.

Историјска драма Невидљива жена коју је режирао и у којој глуми Рејф Фајнс, заснована је на истинитој причи о великој тајној љубави Чарлса Дикенса и говори о његовој вези са младом глумицом Нели Тернан због које се развео и са којом је провео последње године живота.

Нова верзија познате бајке Лепотица и звер којом је затворен прошлогодишњи "Берлинале" спектакуларан је пунокрвни блокбастер француског редитеља Кристофа Ганса са Венсаном Каселом и Леом Сејду.

Са опојном музиком француског дуета "Аир" и храброшћу да представи Норвешку у не тако ласкавом светлу, један од родоначелника савременог норвешког филма Ерик Скјолдбјерг режирао је клаустрофобичан трилер, типичан скандинавски ноар филм Пионир.

Своје футуристичко дело Нулта теорема са оскаровцем Кристофом Волцом, Монтипајтоновац Тери Гилијам представља као делић света за који мислимо да га живимо у данашње време, покушавајући да одговори на кључна питања шта даје смисао нашем животу и шта нам доноси срећу.

Филм Зорана Лисинца Поред пута са Мајклом Медсеном, Грегом Колинсом и Лазаром Ристовским у главним улогама типичан је "road movie" о двоје младих људи из различитих култура који се срећу на путу за музички фестивал у Калифорнији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару