Читај ми!

Стари биоскоп

Од 12. маја љубитељи седме уметности моћи ће да уживају у остварењима из серијала „Стари биоскоп“ на Првом програму РТС-а, који обухвата неколико мини-циклуса, између осталих југословенске, француске, италијанске и совјетске филмове, права ремек-дела која су ушла у анале светске кинематографије.

Филмски програм РТС-а од 12. маја почиње да приказује серијал „Стари биоскоп" који обухвата неколико мини-циклуса - са истакнутим глумцима Дирком Богардом, Џоном Милсом, Кенетом Мором, Грегоријем Пеком, као и редитељске мини-циклусе са Кристијаном Жаком, Жулијеном Дувивијеом, Жаном Деланојем, Ренеом Клером.

Француска кинематографија ће се приказивати у подневним терминима, док ће стваралаштво славног италијанског редитеља Федерика Фелинија и ратни југословенски филмови, међу којима су најбројнија остварења Бахрудина Бате Ченгића бити приказивани после поноћи.

Неће изостати ни приказивање совјетских класика. На програму је велики циклус руског филма истакнутих аутора попут Сергеја Ајзенштајна, Андреја Арсенијевича Тарковског, Сергеја Бондарчука и других.

Остварење Касандрин мост (The Cassandra Crossing, 1976), драма у режији Ђорђа Пана Косматоса, са Софијом Лорен у главној улози биће приказана 02. јула.

Воз путује на релацији Женева-Стокхолм, када се одједном у њему нађе путник заражен смртоносним вирусом.

Власти то сазнају и све путнике из воза стављају у карантин и шаљу их на пут без повратка-старом запуштеном пругом ка Касандрином мосту, који је у лошем стању.

У том магновењу, један део путника успева да откачи последњи вагон, док композиција од неколико вагона пропада кроз трошни мост право у реку.

У главним улогама:  Софија Лорен, Ричард Харис, Мартин Шин...

Британски ратни филм са елементима комедије, редитеља Џорџа П. Косматоса Бекство у Атину (Escape to Athena, 1979), биће приказан 03. јула.

Радња филма догађа се током Другог светског рата, на једном од многобројних окупитаних грчких острва

Нацистичка ратна машинерија налази се у великом проблему приликом преласка преко грчке територије. Ратни заробљеници, већином цивили, поверени су немачким командантима.

Један од њих је типичан немачки војсковиђа, док је други некадашњи пордавац уметнина коме није толико стало до политичке коректности.

Заробљеници немачког логора на грчком острву на све могуће начине покушавају да се домогну слободе. Међутим, они не желе само обичну слободу.

У шкрипцу са временом, заробљеници се боре да дођу до непроцењивог блага које је сакривено у манастиру на највишој планини грчког острва. У филму улоге тумаче Роџер Мур, Дејвид Нивен, Ричард Раундтри и други.

Француски филм Маска гориле (Le gorille vous salue bien , 1958) редитеља Бернарда Бордрија, биће приказан 04. јула. Године 1957. у Француској, "Горила" пружа посебне услуге и државни врх га ангажује да раскринка шпијунску мрежу, која прети да угрози француске научне тајне.

Истрага га доводи до прага дипломате који барата моћним оружјем. У главним улогама: Лино Вентура, Шарл Вaнел, Пјер Дакс...

Филм Одведен (Hunted, 1952) редитеља Чарлса Крајтона, биће приказан 07. јула.

Дечак Роби, сироче, током играња случајно изазива мањи пожар у кући и у страху због казне која му следи скрива се по лондонским хаусторима.

Уточиште проналази у разрушеном објекту, где сасвим случајно постаје сведок убиства. За петама су му и старатељи и мистериозни убица, те дечак нема много избора изузев да бежи изван британске престонице.

У главним улогама: Дирк Богард, Џон Вајтли, Елизабет Салез...

Oстварење Кембелово краљевство (Campbell's Kingdom, 1957) Ралфа Томаса, биће приказано 08. јула.

Брус Кембел наслеђује империју од деде у Канади. Међутим, то није све, уз успешно разрађен посао у наследство добија и обележје преваранта, будући да је његов деда био оптужен за проневеру новца.

Поред тога, пројекат грађења бране угрожава сав посао, па Брус одлучује да прво скине љагу са дединог имена и докаже да је био недужан, а затим да се избори са фирмом која жели да уништи његов капитал за једну ноћ.

У главним улогама: Дирк Богард, Стенли Бејкер, Мајк Крејг...

Филм Као да је јун (Hot Enough for June, 1964) редитеља Ралфа Томаса биће приказан 09. јула.

Чешки писац без инспирације добија наизглед неодољиву понуду да извесно време ради као шпијун за британску обавештајну службу. Али ствари не иду онако као што је замислио, јер му згодна сарадница одвлачи пажњу, а времена има све мање.

Не може ни да наслути да се заљубио у љуту противницу, која као шпијун ради на истом случају.

У главним улогама: Дирк Богард, Силва Кацина, Роберт Морли...

Британски акциони филм Мегвајеру, иди кући (McGuire, Go Home!, 1964) у режији Ралфа Томаса, са Дирком Богардом, Џорџом Чакирисом и Сузан Страсберг у главним улогама биће приказан 10. јула.

Остварење говори о борби против британских окупаторских снага на Кипру и америчком студенту археологије, који се током случајне посете овом острву нашао између две зараћене стране.

Драма-екранизација класика Корзиканска браћа (I fratelli Corsi, 1961) у режији Иена Сарпа, биће приказана 11. јула.

Сијамска браћа рођена на Корзици у 18. веку, морају да следе „вендету". Иако близанци, који истовремено осећају и бол, они ипак на различит начин исказују емоције, било мржњу, било могућност помирења.

У главним улогама: Травер Ив, Џералдина Чаплин, Оливиа Хаси...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару