Читај ми!

Циклус филмова Акија Каурисмакија

Од маја 2014. године Филмски програм РТС-а почиње са приказивањем целокупног опуса дугометражних филмова финског редитеља Акија Каурисмакија. По први пут, гледаоци РТС-а имаће прилике да погледају све целовечење филмове култног финског аутора, од „Злочина и казне“ преко „Човека без прошлости“, све до остварења „Авр“.

Пре него што је постао славан, односно пре оснивања продуцентско-дистрибутерске куће „Вилалфа", Аки Каурисмаки је радио као поштар, перач посуђа, филмски критичар, али и сценариста и глумац у филмовима старијег брата.

Када је и сам узео филмску траку у своје руке, одлучио је да му ниједан филм неће премашити, по њему, идеалних 70 минута трајања, где 90. минут представља границу коју ниједан филм не био смео прећи.

Каурисмакија карактерише јако необичан и лако препознатљив визуелни стил, то јест начин како филмским језиком приказује своје приче.

Оставио је снажан печат на савремену финску кинематографију, режиравши чак петину од укупног броја снимљених филмова у тој земљи, од осамдесетих година до данас. Познат је по експериментисању са жанровима и филмским формама.

Памте се његове ексцентричне пародије на филм-ноир, роад-мовие или рок мјузикле. Последњих година гледали смо његове кратке филмове рађене за омнибусе као што су Десет минута или Визије Европе, као и вишеструко награђивани Човек без прошлости.

Хумор у његовим филмовима често подсећа и на хумор који се може видети у филмовима Џим Џармуша.

Локација која се провлаци кроз све његове филмове је Хелсинки, главни и највеци град Финске. Он веома прикривено исказује своје критике према овом граду и његовим становницима, али и на шире друство.

Каурисмаки је гласни критичар дигиталне кинематографије, називајуц́и је "ђавољим изумом" и рекао је да "нећ́е направити дигитални филм у овом животу". Међутим, скоро је променио мишљење.

Злочин и казна (Rikos ja rangaistus, 1983) - Адаптација руског класика "Злочин и казна" Фјодора Михајловича Достојевског, смештена у модерни Хелсинки.

Млади студент је приморан да живи суочен са узнемирујућим последицама, које су производ његових непромишљених поступака.

Главне улоге у филму који ће бити приказан у уторак 27. маја на Другом програму РТС-а, играју Марку Тојка, Ајно Сепо, Еско Никари...

Calamari Union (1985) - Прича о 16 мушкараца од којих се сви зову Френк осим ексцентричног Пека.

Сви они су незадовољни животом у Хелсинкију и одлучују да се преселе замишљајући своје идеално место боравка као нетакнуту природу у којој људи могу живети достојанствено.

На путу ка жељеним локацијама доживљавају различите непријатности проткане хумором. Редитељ је дочарао живот људи, који су постали жртве система и њихову борбу у намери да му се одупру.

Други дугометражни филм Акија Каурисмакија биће приказан 03. јуна на Другом програму РТС-а.

Главне улоге тумаче: Tимо Еранко, Кари Хајскејнен, Есмо Харула...

Сенке у рају (Varjoja paratiisissa, 1986) - Teматизација радничке класе специфичним стилом, базираним на поетици социјалистичком реализму, стилском минимализму и свеприсутном специфичном хумору као ситуацијском и карактерном најприроднијем одмаку.

Љубавна прича, чији су протагонисти сакупљач смећа и благајница и која означава уводни део тзв. "Пролетерске, или губитничке трилогије", биће приказана 10. јуна на РТС 2.

У главним улогама: Мети Пелонпе, Кати Отинен, Сакари Куосманен...

Хамлет улази у посао (Hamlet liikemaailmassa, 1987) - Каурисмакијева комична верзија Шекспировог Хамлета, смештена у пословни свет модерног доба, биће приказана 17. јуна на РТС 2.

Хамлет је размажени богати заводник који након смрти оца наслеђује место у управном одбору компаније, која се одлучује да пређе на тржиште "гумених паткица". Истовремено, Хамлету се указује очев дух и открива му позадину сопствене смрти.

У главним улогама: Пирка-Пека Петилијус, Еско Салманан, Кати Аутанан...

Аријел (Ariel, 1988) - Прича о финском рудару који проживљава голготу јер је његов отац дигао руку на себе, а он је оптужен за злочин који није починио. У затвору почиње да сања о одласку из земље и почетку новог живота. Смишља план да се ослободи окова и успева да побегне из затвора, али ствари не иду онако како је планирао.

У главним улогама: Tуро Паџала, Сузана Хависто, Мати Пелонпа...

Лењинградски каубоји иду у Америку (Leningrad Cowboys Go America, 1989) - Филм о осмочланој групи финских певача, који са својим менаџером одлучују да оду у Америку и тамо започну музичку каријеру. Очекујући славу и богатство у обећаној земљи, одмах по доласку купују стари „кадилак“ и крећу на турнеју по америчким градићима.

У главним улогама: Мати Пелонпа, Кари Ваненен, Саке Јарвенпа...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару