Читај ми!

Филмови Џима Џармуша

Циклус филмова култног америчког редитеља Џима Џармуша, од 15. априла на Другом програму РТС-а.

Током априла и маја 2014. године Филмски програм РТС-а покреће специјални серијал, који ће од уторка 15. априла бити посвећен остварењима Џима Џармуша. Биће приказано првих шест филмова из опуса овог култног редитеља: Од његовог дипломског дугометражног филма Стално глуварење до Мртвог човека са Џонијем Депом у главној улози.

Стално глуварење (Permanent Vacation, 1980), Али (Крис Паркер) потиче из проблематичне породице - мајка му је у душевној болници а отац се води као нестао - док он сам има проблем са тиме што много спава, а дешава му се да сања чак и кад је будан. Након свађе са девојком и тешког разговора са мајком, он бесциљно лута улицама града и упознаје много живописних ликова који ће му можда отворити могућност бекства од свега.

Чудније од Раја (Stranger Than Paradise, 1984) - Вили (Џон Лури) је њујоршки коцкар, чија даља рођака Ева (Естер Балинт) долази у Америку. Вили није баш одушевљен овом посетом, али ипак одлучује да буде добар домаћин и упозна је са свим благодетима, али и ситним пороцима америчког живота. Када Ева оде у Охајо, Вили и његов друг Еди (Ричард Едсон) одлазе да је посете и предлажу јој да крене са њима у топлије крајеве. Ева се двоуми, али је изазови упознавања Америке не дају мира и они седају у кола и одлазе пут Мајамија... Филм је награђен на бројним фестивалима, укључујући и "Санденс", а убрзо је постао једно од најзначајних остварења америчког независног филма осамдесетих.

Под руком закона (Down by Law, 1986) - Радња, која се одиграва током једног лета у Њу Орелансу, прати три необична осуђеника и њихово бекство. Зек (Том Вејтс) је диск-џокеј без посла. Оптужен је за убиство, пошто је у гепеку аутомобила којим се возио пронађен нечији леш. Џек (Џон Лури) је макро кога је конкурент сместио иза решетака. Њих двојица су у ћелији са Робертом (Роберто Бенини), веселим италијаном који је, ето, убио човека. Зек и Џек исмевају Роберта, али се и потпуно ослањају на његову енергију и добру вољу као начин да побегну из суморне стварности.

Тајанствени воз (Mystery Train, 1989) - Филм састављен од три кратке анегдоте о страним туристима у Тенесију. Све три приче смештене су у хотел ниже класе, у коме се одржава скуп у славу Елвиса Прислија. У првој причи протагонисти су јапански туристи чија је посвећеност Елвису толика да су слепи за све остало што се догађа у њиховом окружењу. У другој причи Луиза (Николета Браши) дели собу са Ди Ди (Елизабет Брако) која је остала без новца али верује да ће решити све проблеме када доживи спектралну визију краља рокенрола. У трећем сегменту видећемо наставак приче о Луизи, њеном дечку и њеној дисфункционалној породици.

Ноћ на Земљи (Night on Earth, 1991) - Омнибус сачињен од пет прича које се дешавају истовремено, али у различитим временским зонама и континентима. У Лос Анђелесу сумрак полако смењује дан, у Њујорку, Паризу и Риму ноћ постаје све дужа, док у Хелсинкију већ бледи пред доласком зоре. Иако другачији језик и други градови доносе низ разлика, све приче су ипак врло блиске јер се збивају у таксију између возача и путника.

Мртав човек (Dead Man, 1995) - Прича о младом рачуновођи по имену Вилијем Блејк (Џони Деп), кога пут води ка Дивљем западу у потрази за новим послом књиговође. Стигавши на своје одредиште, Блејк открива да је то место већ заузето и бива протеран пиштољем. Пошто остаје без новца и преноћишта, упушта се у авантуру са бившом проститутком. Након сукоба са њеним бившим, Блејк завршава са метком у грудима али га срећом спашава индијанац „Нико" (Гари Фармер). Пут на који креће са индијанцем је много више од обичног путовања.

Од 27. маја 2014. године Филмски програм РТС-а почиње са приказивањем целокупног опуса дугометражних филмова финског редитеља Акија Каурисмакија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару