Читај ми!

Фестове премијере

Поводом 41. Феста, фебруар ће бити месец Фестових премијера на РТС-у. Као својеврсна телевизијска увертира у Београдски међународни филмски фестивал, на програмима Јавног сервиса биће емитовани играни филмови, који су обележили рецентна издања популарне филмске феште.

Од 1. до 28. фебруара биће приказани:

Ово мора да је то место (This must be the place, 2011) /ФЕСТ 2012/ - Бриљантног Шона Пена треба видети у сваком филму. Посебно када је готичар на трагу бившег нацистичког убице, у филму који је режирао Паоло Сорентино, a који ће бити емитован 05. фебруара на РТС 2 у 22 часа.

Шејен је бивша рок звезда. У педесетим, он још живи у Даблину и облачи се као готик. Смрт оца води га назад у Њујорк.

Тамо открива очеву опседнутост осветом због доживљеног понижења, наставља његовим трагом и креће на дуг пут по Америци.

Челична леди (Iron lady, 2011) /ФЕСТ 2012/ - Мерил Стрип у улози "челичне леди" Маргарет Тачер, остварила је можда једну од својих најбољих глумачких рола, за коју је добила и Оскара.

Ретроспективни филм о владавини некадашње премијерке, једне од најзначајнијих политичарки у историји Уједињеног Краљевства и света. Она је приказана као конзервативна, непоколебљива дама, јаке воље и снажног карактера.

Филм који је режирао Филида Лојд покушава да понуди једну могућу слику овог периода у друштвеном развоју Велике Британије, представљајући Маргарет Тачер као моћну јавну и ауторитативну породичну личност.

Ово остварење ће бити емитовано 12. фебруара у 21 час на РТС 2.

Последњи циркус (Balada Triste Trompeta, 2010) /ФЕСТ 2011/ - Мадрид 1937. године, усред Шпанског грађанског рата.

Док група циркуских забављача одржава представе за децу, њихов наступ изненада прекида долазак војске чији заповедник све чланове трупе присиљава да се прикључе његовој републиканској јединици.

Међу члановима циркуса је и "срећни кловн", који у циркуском костиму и наоружан само мачетом одлази у борбу. А тридесет и шест година касније његов син, такође кловн Ксавијер, присећа се како му је отац 1943. године пред очима погубљен од стране окрутног пуковника Салседа.

Траума је трајно обележила Ксавијеров живот, а он још увек памти очеве речи да једног дана постане тужни кловн, те да освети његову смрт.

Истовремено, Ксавијер се са својим конкурентом, кловном Серђом, бори за наклоност лепе али окрутне артисткиње Наталије.

Филм који је режирао Алекс де ла Иглесија, биће емитован 19. фебруара у 22 часа на РТС 2.

Крвопролиће (Carnage, 2011) /ФЕСТ 2012/ - Филм чувеног редитеља Романа Поланског, заснован на позоришној драми Јасмине Реза - "Бог покоља". Тиче се два пара, која су одлучила да расправе неспоразуме услед туче њихове деце у школском дворишту.

Међутим, пошто је расправа кренула непредвиђеним током, они почињу међусобно тешко да се оптужују, а затим у центар свађе долазе и односи између самих супружника, по чувеном питању - "ко је крив што је моје дете такво".

Филм ће бити емитован 26. фебруара у 22 часа на РТС 2.

Меланхолија (Melancholia, 2011) /ФЕСТ 2012/ - Остварење редитеља Ларса фон Трира говори о животу две сестре, који се мења након што се једна од њих уда. Недуго затим, цела планета суочава се са скорим уништењем, због судара са другом планетом.

Једна од сестара је ужаснута, док је друга потпуно равнодушна...

Кирстен Данст је добила признање за најбољу глумицу на Канском фестивалу 2011. године за улогу Жастин, док је на додели Европских филмских награда Меланхолија освојила награду за најбољи филм и најбољу фотографију.

Остварење ће бити емитовано 06. фебруара у 22 часа на РТС 2.

Имамо папу (Habemus papam, 2011) /ФЕСТ 2012/ - Након папине смрти, Колегијум кардинала се састаје, како би изабрао његовог наследника.

Изабран је кардинал који оставља утисак особе, која није способна да понесе терет толике одговорности. Да ли је то анксиозност? Или депресија? Да ли он себе сматра неподобним?

Верници чекају да се нови папа појави на балкону, на Тргу светог Петра. Свет је на иглама док Ватикан покушава да пронађе излаз из кризе.

Филм чију режију потписује Нани Морети, биће емитован 13. фебруара у 22 часа на РТС 2.

Авр (Le Havre, 2011) /ФЕСТ 2012/ - Марсел Макс је бивши писац и познати боем.

Добровољно се повукао у Авр, где проводи једноличне дане. Сахранио је своје литерарне амбиције и креће се у срећном троуглу - бар, посао чистача ципела и жена Арлет. Али, изненада у његов живот стиже млада избеглица из Африке...

У исто време Арлет постаје озбиљно болесна. Марсел још једном мора да устане против људске индиферентности, а најбољи начин за то јесте његов оптимизам и хумор.

На другој страни, као противник, наћиће се слепа машинерија државе уређене по Западним критеријумима безосећајности, која чак стеже обруч и око недужног дечака - избеглице. Време је да Марсел исполира и своје ципеле и покаже зубе!

Филм који је режирао Аки Каурисмаки, биће емитован 20. фебруара у 22 часа на РТС 2.

Дечак са бициклом (The kid with a bike,, 2011) /ФЕСТ 2012/ - Дванаестогодишњи Сирил има само једну жељу - да нађе оца који га је оставио.

Успут среће Саманту, која води фризерски салон. Она пристаје да дечак остане код ње током викенда.

Сирил, ипак, не препознаје љубав коју Саманта осећа према њему... А, то је љубав која би требало да расхлади његов бес...

Филм који су режирали Жан Пјер Дарден и Лук Дарден, биће емитован 27. фебруара у 22 часа на РТС 2.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару