Читај ми!

Нова година, нови филмови

Традиционално на РТС-у, током новогодишњих празника добри и разноврсни филмови. Гледаоце очекује чак 15 премијера! „Краљев говор“, „Мачета“, „Возач“, „Блиц“, „Бермудски троугао“, „Американац“, само су неки од 1.000 наслова који ће у 2013. години наћи своје место у програму Јавног сервиса.

Нова година, нови филмови - слоган је филмског програма Радио-телевизије Србије за предстојеће празнике. Од 31. децембра до 4. јануара 15 атрактивних наслова.

Серијал нових остварења започињемо емитовањем филма Дневник опијања (The Rum Diary, 2011) редитеља Бруса Робинсона.

Филм прати причу о лутајућем новинару Полу Кемпу (Џони Деп), који одлучује да се пресели у Порторико, бежећи од лудила Њујорка.

Тамо пише за локалне новине, прихватајући живот натопљен румом и свакодневицом која се врти око младе атрактивне веренице извесног Сандерсона (Арон Екхарт), корумпираног ситног бизнисмена који жели да створи капиталистички рај за богате Порториканце.

Када Сандерсон затражи од Кемпа да похвално пише о његовим пословима, овај ће се наћи пред незгодним избором: да ли да поступи како му се каже, или да употреби моћ речи како би разоткрио прљаве послове.

Одмах након Дневника опијања биће емитован филм Бунраку (Bunraku, 2010) редитеља Гаја Мошеа, који је добио назив по традиционалном јапанском луткарском театру, насталом у Осаки у 17. веку.

Прича нас води у далеку будућност, где је све подређено закону јачег и оружју, али не ватреном, већ хладном.

Главни у граду је дрвосеча, кога игра Рон Перлман, а коме помаже девет убица.

У његово место долази неустрашиви Џош Хартнет, који стално трага за осветом, а затим и самурај, кога игра поп звезда Гакт, са истим разлогом.

Сусрет ових храбрих и опасних људи ескалираће у велики сукоб, након кога више ништа неће бити исто...

Затим следи филм Краљев говор (The Kings Speech, 2010), редитеља Тома Хупера, који је пре непуне две године добио четири кључне награде Америчке филмске академије, међу којима и Оскара за најбољи филм.

После смрти краља Џорџа V (Мајкл Гамбон) и скандалозне абдикације принца Едварда V (Гај Пирс), Берти (Колин Фирт) који је имао говорну ману цео свој живот, изненада је крунисан као краљ Џорџ VII.

У земљи која је на ивици рата и очајнички јој је потребан вођа, његова жена Елизабета (Хелена Бонам Картер), будућа краљица мајка, наговара свог супруга да се сретне с ексцентричним терапеутом за говор, Лајонелом Логом (Џефри Раш).

После тешког почетка, њих двојица ће започети несвакидашњи курс лечења и остварити готово нераскидиву пријатељску везу.

Уз подшку Лога, породице, владе и Винстона Черчила (Тимоти Спол), краљ ће превазићи свој недостатак и остварити своју улогу, што ће инспирисати и ујединити његов народ.

Првог дана јануара биће емитовано остварење Мачета (Machete, 2010) редитеља Роберта Родригеза.

Пошто је једва преживео окршај са злим мексичким нарко-дилером Торезом, бивши федералац Мачета побегао је у Тексас желећи да заборави трагичну прошлост.

Али, све што ће пронаћи јесте ланац корупције и преваре у коме је извршен атентат на сенатора, а он је оптужен за то.

Мачета одлучује да скине љагу са свог имена. На трагу је да открије велику заверу иза које поново стоји некадашњи непријатељ.

У помоћ му стиже стари пријатељ, сада свештеник, добар у молитвама, али још бољи са пиштољем, Луз, жена побуњеничког духа, а на трагу му је и Сартана, прелепа агенткиња.

Главне улоге у овом остварењу тумаче: Дени Трејо, Џесика Алба, Роберт де Ниро, Мишел Родригез, Линдзи Лохан, Стивен Сигал, Дон Џонсон...

Још једно у низу нових остварења је и Блиц (Blitz , 2011), филм редитеља Елиота Лестера, са Џејсоном Стетамом у главној улози.

Детектив Том Брант добија тежак задатак - да стане на пут серијском убици, чије су жртве искључиво полицајци.

„Блиц" како су га назвали, је монструм који немилосрдно убија једног по једног полицајца, а што је најгоре, полиција располаже са врло мало доказа и не може да му уђе у траг.

Убица сваки пут вешто избегава Томове замке, због чега искусни инспектор губи контролу и почиње да преиспитује себе...

Затим следи француски филм Ларго Винч 2 (Largo Winch II, 2011), редитеља Жерома Сала базиран на истоименом белгријском стрипу Филипа Франка и Жана Ван Хамеа, у којем главне улоге тумаче Шерон Стоун и Томер Сисли.

Главни јунак филма - Ларго новоименовани генерални директор велике корпорације, на опште изненађење запослених одлучује да након смрти свог оца прода компанију и новац уложи у стварање хуманитарне фондације.

Међутим, истог дана оптужују га за злочин против човечности, иза чега стоји тајанствена особа. Да би доказао своју невиност Ларго ће морати да се врати у далеку прошлост и анализира један догађај...

Још једна у низу премијера на Јавном сервису биће и филм Возач (Drive, 2011) редитеља Николаса Виндинга Рефна, у коме главне улоге тумаче Рајан Гозлинг, Кери Малиган, Рон Перлман, Кристина Хендрикс и други.

Ово је филм о холивудском професионалном возачу, усамљенику, који ноћу обавља наручене вожње у свету подземља.

Изненада се нађе у клопци једног од најмоћнијих људи у Лос Анђелесу, пошто прихвати да прати мужа своје прелепе комшинице Ајрин.

Када посао постане изузетно опасан, једино што може да учини да би спасао Ајрин и њеног сина јесте да ради оно што најбоље уме - да вози.

Након тога биће емитован филм Не знам како јој успева (I Don't Know How She Does It, 2011) редитеља Дагласа Макграта, у коме главне улоге поред Саре Џесике Паркер тумаче и Пирс Броснан, Келси Грамер, Грег Кинир, Кристина Хендрикс и други.

Током дана Кејт (Сара Џесика Паркер) ради у успешној бостонској фирми као финансијски менаджер, а увече постаје посвећена мајка два неодољива детета и срећно удата жена архитекте Ричарда, који је остао без посла.

Баланс између пословног и приватног света и изазова који они носе Кејт ће некако успети да одржи уз подршку најбоље пријатељице Алисон, која има доста искуства у одржавању равнотеже између породице и каријере.

Док јури с једног на други састанак, кроз главу јој пролази бескрајна листа хаотичног живота запослене мајке на којој стоји: запамти извештаје о клијентима, обави прекоокеански разговор, сети се божићне представе, провери берзански извештај, откажи преглед, исправи опуштену карлицу, нађи времена за секс.

У моменту када добије нови посао који ће од ње захтевати више путовања и одсуства од куће, када нови пословни партнер Џек отворено почне да показује симпатију, а супруг Ричард добије пословну понуду која се не одбија, Кејт ће се учинити да је потпуно немогуће поднети нове изазове и одговорности.

На програму је и нова екранизација Џејн Ер (Jane Eyre, 2011) редитеља Керија Џоџија Фукунаге, у којој главне улоге тумаче Миа Васиковска, Мајкл Фасбендер, Џејми Бел, Сели Хокинс, Холидеј Грејнџер и други.

После мукотрпног детињства, Џејн Ејр одлази у свет да би постала гувернанта.

Запошљава се у Торнфилду, где упознаје хладног, дистанцираног, неприступачног владара куће, господина Рочестера.

С временом, она се заљубљује у господара и чини се да је њен живот добио смисао. Рочестер, међутим, носи тајну која би могла да угрози постигнуту срећу.

Током новогодишњих празника биће емитован и филм - мини серија из три дела Бермудски троугао (The Triangle, 2005) редитеља Крејга Р. Бакслија.

Тим који чине велики стручњаци отпловио је специјалним бродом у предео око Бермудског троугла, како би истражио загонетку тог феномена.

У тиму који ради на разоткривању ове мистерије, налазе се скептични новинар, океанограф, лекар и психијатар.

Сваком је понуђена неодољива новчана награда, како би што квалитетније истражили тајне Бермудског троугла.

Што дубље буду заронили у морске дубине, схватиће како су окружени бизарним појавама, које полако постају праве ноћне море.

Понуда им се на почетку свакако учинила занимљивом, али околности се мењају и схватају како су се упустили у причу коју је немогуће разумети.

И трилер редитеља Антона Корбејна Американац (The American, 2010), у коме је главна улога поверена Џорџу Клунију, биће емитован на Првом програму РТС-а.

Клуни тумачи лик професионалног убице који својим надређеним саопштава да ће његов следећи задатак бити и последњи.

Мисија га води у један италијански градић, где ће се осећати као да је далеко од опасности.

Ускоро ће затражити помоћ локалног свештеника и ући у романсу с мештанком Кларом. Али, изласком из сенке ризикује да изазове судбину.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару