Читај ми!

Руске серије на РТС-у

На Јавном сервису започиње серијал емитовања руских серија, које на дирљив и провокативан начин приказују животе великана Петра Великог, Фјодора Достојевског и откривају најситније детаље са суђења за нацистичке ратне злочине у Нирмбергу, у Немачкој, 1945. године.

Мини-серија Петар Велики (Peter the Great: The Testament) редитеља Владимира Бортка има четири епизоде и снимљена је 2011. године, на основу романа Данила Гранина "Evenings with Peter the Great".

Пред крај живота, Петар Велики, цар Русије, заљубљује се у принцезу Мариу Кантемир, младу, угледну и веома образовану жену.

Обузети великом страшћу они постају љубавници, а врло брзо заносна Мариа остаје трудна.

Иако је спремна да постане царица и збаци са престола његову закониту жену Катарину I Алексејевну, њихове планове осујетили су судске интриге, а затим и смрт Петра Великог, тако да Кантемирова никада није остварила свој циљ.

Петар Велики или Петар I Алексејевич остаће запамћен по томе што је модернизовао у то време (1682 -1725) прилично заосталу феудалну Русију на друштвеном, политичком, војном и економском плану, а у исто време водио је експанзионистичку политику, углавном ка земљама које су излазиле на море.

У току своје владавине, претворио је Русију у водећу европску силу тог времена.

Након тога биће емитована серија Нирнбершки противнапад (Nimburk Counter Intrigue, 2011) редитељке Елене Николајеве.

Прича саткана у осам епизода приказује дешавања у Немачкој 1945. године, када је светска пажња била фокусирана на суђења нацистичким ратним злочинцима у Нирнбергу.

У јеку тих догађаја неколико преживелих Хитлерових фанатичних присталица, планира да организује бекство окривљених из затвора.

Одједном совјетски тужилац Николај Зорја умире под мистериозним околностима.

Одбрана износи у јавност тајне документе о сарадњи Трећег рајха и Совјетског Савеза, као чврсте доказе.

Нирнбершко суђење је пред колапсом... Само једна особа може да спаси ситуацију - мајор Ребров, совјетски контраобавештајни агент.

Затим следи серија редитеља Владимира Хотиненка Достојевски (Dostojevski, 2010), која је изазвала велико интересовање гледалаца Јавног сервиса.

Мини серија од осам епизода приказује живот највећег руског писца, Фјодора Михајловича Достојевског.

Обухвата најзначајнији период пишчевог живота. Од тренутка када је Достојевски осуђен на смрт стрељањем због завере, па све до самог краја.

За то време у животу Достојевског десило се много занимљивих момената; робовање у Сибиру, женидба, љубавна афера у иностранству, рад на неколико журнала, писање књига, смрт детета, успони и падови...

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару