Читај ми!

Хичкок на РТС-у

Сваке суботе на РТС 1 током јула месеца, биће емитована остварења чувеног британског редитеља Алфреда Хичкока, која се налазе у самом врху критичких избора за најбоље филмове века.

Светску славу Алфред Хичкок је стекао мајсторством у домену криминалистичког жанра. Ниједан режисер није тако сигурно владао жанром трилера.

Сви који су се после Хичкока тиме бавили стварали су, хтели они то или не, под његовим утицајем.

Са четрдесетак филмова, од којих се десетак налази у самом врху критичких избора за најбоље филмове века, Хичкок ужива углед једног од оних врхунских аутора који су унапредили језик филмске уметности.

Био је мајстор филмске монтаже, напетости, амбијента... Серијал емитовања Хичкокових филмова започињемо остварењем Конопац (Rope), које ће бити емитовано 07. јула на РТС.

Конопац, иначе његов први филм у боји, снимљен је 1948. године. Овде Хичкок експериментише са тзв. десетминутним кадром.

Остварење је снимљено по истоименој представи Патрика Хамилтона. Представа је инспирисана убиством једног младића које се десило 1924. године, а убила су га двојица студената само да би показали како је могуће извршити убиство и проћи некажњено. Ипак, убице су ухапшене и осуђене.

Филм који је познат по томе што се дешава у реалном времену, а монтиран је тако да делује као јединствен кадар.

Затим следи остварење Прозор у двориште (Rear Window, 1954), криминалистички филм, који је базиран на причи аутора Ј. М. Хејза и Ц. Волрича Морало је бити убиство.

Многи критичари сматрају да је ово један од Хичкокових најбољих филмова.

Л. Б. Џеф Џефриз је познати фоторепортер кога је тражење ексклузивног угла за снимање на аутомобилским тркама, коштало тешког прелома ноге.

Ненавикнут на мировање, присиљен је да ограничи свој до јуче неомеђени свет на простор који обухвата поглед са прозора и време између посета његове лепе девојке Лисе и патроножне сестре Стеле.

На сопствено чуђење, убрзо открива да и микрокосмос једног обичног градског дворишта скрива неизмерна узбуђења и страшне тајне.

Посебно га узнемирују чудна дешавања у стану у коме с болесном женом живи трговачки путник Ларс Торволд.

Да ли је постао сведок окрутног убиства, или је почео да виђа ствари које се нису догодиле?

Остварење Прозор у двориште, које је имало четири номинације за Оскара (најбоља режија, сценарио, звук, фотографија), биће емитовано 14. јула на РТС 1.

Након тога следи филм Човек који је превише знао (The Man Who Knew Too Much, 1956), трилер из 1956. године. Овај филм је обрада истоименог Хичкоковог филма снимљеног 1934. године.

Филм је добио Оскара за најбољу песму, за нумеру Que Será, Será, коју у филму пева Дорис Деј.

Др. Бен МекКејн (Џејмс Стјуарт), његова супруга Џо (Дорис Деј) и њихов син Хенк (Кристофер Олсон) су на одмору у Мароку.

Током пута, у аутобусу, упознају мистериозног Луиса Бернарда, а у Мароку, током ручка, упознају Дрејтонове, још један пар који је на одмору.

Следећег дана породица МекКејна на мароканском суду сведочи о атентату, у коме је страдао један шпијун.

Пре него што је умро, шпијун је Бену шапнуо страшну тајну: нечији живот је у опасности.

Дрејтонови тада отимају Беновог сина Хенка, како би га уценили да не каже полицији оно што је чуо.

Бен следи трагове и проналази отмичаре у цркви, где господин Дрејтон глуми свештеника.

Ту сазнаје да је план да се изврши атентат на вођу једне европске државе...

Ово остварење биће емитовано 21. јула на РТС 1.

Већ следеће суботе, 28. јула на РТС 1 биће емитован психолошки трилер Вртоглавица (Vertigo, 1958).

У филму играју Џејмс Стјуарт, Ким Новак и Барбара Бел Гедес.

Радња говори о пензионисаном полицајцу, који је унајмљен да прати мистериозну жену у коју се заљубљује.

Током полицијске јурњаве по кровоима Сан Франциска, детектив Скоти Фергусон (Џејмс Стјуарт) открива да се плаши висине и да има акрофобију.

Док његов партнер покушава да га спасе пада и гине, после чега Скоти одлучује да се повуче из полиције, али га Гевин Елстер (Том Хелмор) унајмљује као приватног детектива да прати његову жену, Мадлен Елстер (Ким Новак), која се понаша чудно.

Током свог задатка Скоти спречава Мадлен да се убије, али се и заљубљује у њу.

Критика је била подељена по премијери филма 1958. године, највише замерки је било на развученост филма, а ни зарада коју је филм донео није била велика.

Данас филм важи за један од најбољих трилера икада снимљених, и уопште филмова, и редован је члан свих листа најбољих филмова икада.

Већ прве недеље августа биће емитовано остварење Психо (Psycho). Амерички психолошки трилер из 1960. године у режији Алфреда Хичкока, снимљен по сценарију Џозефа Стефана.

Филм Психо, који је освојио Златни глобус и добио четири номинације за Оскара, заправо је адаптација истоименог романа Роберта Блока о злочинима серијског убице Еда Гина из Висконсина.

Марион Крејн, радница у банци из Финикса у Аризони се током пауза за ручак састаје са љубавником Самом Лумисом, с којим не може да се венча јер он већину новца троши на алиментацију.

Шеф банке јој поверава 40.000 долара да их испоручи једној компанији, али она се пакује и одлучује да оде у Калифорнију.

Изморена од вожње, Марион одлучује да одмори у мотелу „Бејтс" који води Норман Бејтс.

Марион знајмљује собу, а након неког времена Норман јој доноси вечеру и они причају... Након вечере Марион одлази да се тушира и у купатило јој улази Норман, прерушен у своју мајку и убија је.

Тада је ставља у њен аутомобил и баца у мочвару у близини мотела. Не знајући за новац, Норман је и паре послао у мочвару.

У Аризони се сазнаје за нестанак новца и банка ангажује приватног детектива Милтона Арбогаста, да пронађе Марион...

Детектив ни не слути са каквим ће се све морбидностима суочити током истраге.

Ово остварење биће емитовано 4. августа на РТС 1.

Затим следи филм Птице (The Birds), хорор филм из 1963. године, у коме се Хичкок мајсторски поиграва са људским фобијама, мешајући елементе реализма и фантастике у једном од својих најцењенијих дела.

Мич Бренер је судија из Сан Франциска, који живи са мајком и сестром Кети у старом стану на југу града.

Мелани је девојка из високог друштва, коју случајно упознаје и која се заљубљује у њега.

Своју посесивну мајку и млађу сестру Мич води на одмор, а Мелани га следи. Поклања му две птичице, након чега је напада и повређује галеб.

На прослави рођендана код Кети, госте запрепашћује јато агресивних гаврана и галебова који их нападају.

Ускоро се птице удружују и у јатима нападају све становнике тог места, ширећи панику и осећај немоћи.

Остварење које је дебитовало на фестивалу у Кану и имало номинацију за Оскара, биће емитовано 11. августа на РТС 1.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару