Читај ми!

Фестивал фестивала у јуну

Нова сезона ексклузивног циклуса „Фестивал фестивала“ наставља се и током јуна. Сваког четвртка у 22 часа на Другом програму РТС-а, филмови победника и учесника престижних филмских фестивала са свих страна света.

Јунско издање већ традиоционалног филмског циклуса „Фестивал фестивала" почиње филмом Коко Шанел и Игор Стравински (Coco Chanel & Igor Stravinsky, 2009) редитеља Јана Кунена.

Париз 1913. године. Иако Коко гаји дубока осећања према богатом и згодном играчу пола Артуру - Боју Капелу, кључно извођење „Посвећења пролећа" Игора Стравинског изазива у њој одушевљење.

Повици, звиждуци и негодовање публике обележили су ову премијеру, али она је егзалтирана.

Балет Стравинског је дивљи и примитивни напад на буржоаски укус, претходница хаоса који ће угушити Европу.

Коко препознаје сродну душу иконокласта, јер и њена идеја женске моде изазива слична осећања. Убрзо по свршетку рата, њих двоје се поново срећу.

Коко је сада богата и успешна, али погођена Бојевом смрћу у саобраћајној несрећи.

Игор, будући да је проглашен отпадником после бурне револуције у родној Русији, сада је избеглица који живи у егзилу у Паризу.

Пошто је чувени Сергеј Ђагиљев, импресарио Руског балета, упознао Коко с Игором, она позива композитора, његову жену и њихово четворо деце у своју нову вилу „Бел респиро" у Гаршеу.

Следи прича о узајамној привлачности између двоје уметника, фино уравнотежена с оданошћу и љубављу коју Стравински осећа према жени и породици.

У главним улогама: Мадс Микелсен, Ана Муглали, Јелена Морозова, Наташа Линдинже и Раша Буквић.

Затим следи остварење Дете (The Child 2005) редитеља Жана-Пјера Дардена и Лика Дардена.

Бруно има 20, а Соња 18 година. Њих двоје преживљавају захваљујући социјалној помоћи коју добија Соња и ситним крађама које чине Бруно и дечаци у његовој „банди".

Соња се недавно породила. Добили су сина кога су назвали Џими. Да ли Бруно може да постане отац?

Може ли се са садашњим начином живота посветити новонасталој породици? Да ли ће и даље његова једина брига остати зарада у ситним пљачкама?

Главне улоге тумаче: Жереми Реније, Фабрицио Ронђоне, Оливје Гурме, Дебора Франсоа и Жереми Сегар.

Током јуна гледаћете и филм Како смо преживели рат (Life During Wartime, 2009), драму са елементима комедије, америчког редитеља Тода Солонца.

Џој је утврдила да се њен муж Ален није опоравио од чудноватог „душевног бола" и одлучује да побегне, тражећи утеху и савет од мајке и сестара.

Ту су и њен бивши вереник Енди, који је сада далеко, али који и даље не одустаје од намере да освоји њено срце.

Затим њена сестра Триш, која упознаје Харвија, усамљеног разведеног човека пред пензијом, и нада се да ће нови мушкарац у кући њеној крхкој породици донети стабилност.

Ту је и сестра Хелен која мисли да је угрожавају и породица и успех у Холивуду; затим мајка Мона, која не може без своје огорчености према мушкарцима и Харвијев син Марк.

Судбине ових људи су наизменично смешне и тужне, међусобно се преплићу како би створили калеидоскопски портрет дубоких осећања заробљеника љубави и живота за време рата.

За редитеља Тода Солонца, „ратно време" није историјски период, већ стално стање, не само непрестана битка између полова већ и бескрајна борба између личних жеља и друштва које их спутава.

Улоге: Киран Хајндс, Ширли Хендерсон, Алисон Џејни, Шарлота Ремплинг, Али Шиди, Мајкл Кенет Вилијамс.

Након тога биће емитован последњи филм Клода Шаброла, Инспектор Белами (Inspector Bellamy, 2009).

Филм говори о чувеном детективу који не мирује чак ни када је на летовању, већ проналази необичан случај и започиње истрагу, користећи свој непогрешив инстинкт.

Насловна улога посебно је написана за Жерара Депардјеа, а лик је заснован на Сименоновом јунаку, инспектору Мегреу.

Јунаку Шабролове приче, проницљивом детективу Полу Беламију, на врата апартмана у којем одседа са женом Франсоа (Мари Бинел) закуца тајанствени клијент.

Заинтригиран странчевом причом, Белами преузима случај у којем постоји нека чудна веза између тела убијеног човека, које је спаљено и обезглављено, нестанка локалног бизнисмена прељубника и скитнице опседнуте смрћу (све три улоге игра Жак Гамблан).

Док инспектор Белами истражује случај, приказани су и његов однос са супругом којој је посвећен, као и са братом пијанцем којег истовремено и воли и мрзи.

Главни јунак филма заснован је на Сименоновом чувеном лику инспектору Мегреу, истржитељу о којем је белгијски писац написао 75 романа и 28 прича.

Шаброл је главну улогу свог последњег филма написао посебно за Депардјеа, а у филму осим њега и Гамблана који тумачи три лика играју и добитник Цезара са епизоду Кловис Корнијак, Ваина Жиокант (Лила казује и Мари из Залива анђела) и певачица и глумица Адриен Поли.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару