Читај ми!

Најбоље од Ал Паћина

Остварења која су обележила стваралаштво Ал Паћина, најбољи филмови у историји америчке кинематографије, криминалистичка трилогија Франсиса Форда Кополе, „Кум“, темељена на истоименом роману Марија Пуза, као и „Лице са ожиљком“ Брајана де Палме током фебруара, суботом, на Првом програму РТС-а.

Кум (The Godfather: Part I) – Филм је добио награде Америчке филмске академије за најбољи филм, најбољег глумца и најбољи адаптирани сценарио. Амерички филмски институт прогласио је филм Кум другим најбољим филмом у историји америчке кинематографије.

Први део трилогије Кум (1972), који је на програму у суботу, 4. фебруара (РТС 1, 21.05), почиње на венчању ћерке Дон Вита Корлеона (Марлон Брандо).

Кони (Талија Шајер) се удаје за Карла. Међу гостима је и славни певач Џони Фонтејн, Корлеонеов кум који долази право из Холивуда, са молбом да му намести улогу у филму који ће му променити каријеру.

Паралелно са том причом, Корлеонев најмлађи син Мајк (Ал Паћино) враћа се из Другог светског рата као одликовани јунак и прича својој девојци анегдоте о криминалном животу свог оца, уверавајући је да он није кренуо истим путем.

Главна тема у филму је, заправо, породица. За Дон Вита Корлеона ништа није толико важно као породица. Он је врховни вођа мафије, али речи "мафија" и "гангстери" се никада не изговарају.

Он не захтева новац за своје услуге, само лојалност и пријатељство. Они који су му лојални су део његове породице. Карло се у уводу филма жени Дон Витовом ћерком Кони, али, ипак, не постаје део породице.

Том Хаген (Роберт Дувал) је усвојени син и није крвно повезан са Дон Витом, али је, ипак, део породице. Чак и ако се баве нелегалним пословима, за њих увек постоје неке етичке границе, попут оне у сцени у којој он одбија да финансира продају хероина, јер се противи дроги.

Иако се је Мајкл дуго опирао мафијашким пословима своје породице, одбијајући детерминирани начин живота који се од њега очекује, на крају, ипак, није побегао од своје судбине. Постао је наследник свог оца и његових послова.

Кум II (The Godfather: Part II ) – Амерички филм снимљен 1974. године у режији Франсиса Форда Кополе. То је наставак филма Кум из 1972. године.

Копола нас у причу уводи у педесете године прошлог века. На челу мафијашке породице Корлеоне је Мајкл (Aл Паћино), који се труди да легализује послове. Хајман Рот (Ли Стразберг) и Френки Пентанџело (Мајкл В. Гацо) његови су супарници и колеге у коцкарском бизнису.

Њихови односи ће захладнети после неуспелог покушаја атентата на Мајкла који, након неугодног догађаја, креће у потрагу за издајником. Реч је о особи од поверења, члану породице.

Упоредно са Мајкловом причом, пратимо и причу његовог оца, Дон Вита Корлеонеа (Роберт Дениро), који као сироче одраста на Сицилији и који као дечак одлази у САД. Свој први посао добија у малом дућану након чега следи незаустављив пут према богатству и моћи.

У филму се истичу Ал Паћино, који репризира улогу Мајкла из првог дела, као и Роберт де Ниро, који након Марлона Бранда тумачи лик Вита Корлеонеа. Де Ниро је за ову улогу награђен и Оскаром. Остварење ће бити емитовано 11. фебруара (РТС 1, 21.05).

Кум 3 (The Godfather: Part III)  У последњем делу трилогије Кум (1990) пратимо остарелог Мајкла Корлеонеа (Ал Паћино) који покушава да легализује породични бизнис, али га у томе спречавају младе снаге.

Година је 1979. и богатство породице Корлеоне мери се огромним сумама. Податак о 100 милиона долара донације цркви и хуманитарним организацијама на Сицилији довољно говоре о размерама њихове моћи.

Међутим, Корлеоне ће убрзо схватити да опроштај не може купити новцем. Мајкл је већ уморан од живота са супротне стране закона.

Свој посао поверио је млађим снагама – дилеру чији је начин пословања крајње увредљив за конзервативног Мајкла.

Иако се више него икада труди да одбаци криминалну прошлост и омогући својим наследницима да крену правим путем, Мајкл никако не може да се реши криминалне прошлости и властитих грехова.

У главној женској улози гледамо Софију Кополу, ћерку славног режисера. Она глуми повучену ћерку Корлеонеа, који у њој види нову главу породице, наследницу свог краљевства које би требало да крене правим стопама.

Филм који је награђен наградама Америчке филмске академије за најбољи филм, најбољег глумца и најбољи адаптирани сценарио биће емитован 18. фебруара (РТС 1, 21.05). Амерички филмски институт прогласио је Кума другим најбољим филмом у историји америчке кинематографије.

Лице с ожиљком (Scarface) – Амерички филм из 1983. године који је режирао Брајан де Палма.

Остварење прати успон и пад гангстера Тонија Монтане који као сиромашни кубански имигрант долази на Флориду и почиње да гради криминалну каријеру, полако преузимајући локалну трговину дрогом.

Као инспирација послужио је истоимени филм из 1932. године, базиран на животу Ал Капонеа, злогласног америчког гангстера који је имао надимак "Scarface".

Филм који је стекао велику популарност и постао елемент поп културе биће емитован 25. фебруара (РТС 1, 21.05).

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару